Džinovska britanska seizmička bomba teška 5,5 tona pronađena u Poljskoj - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Džinovska britanska seizmička bomba teška 5,5 tona pronađena u Poljskoj

Vlasti na sjeverozapadu Poljske planiraju evakuaciju oko 42.000 ljudi nakon što je pronađena ogromna britanska seizmička bomba iz Drugog svjetskog rata u blizini luke Ščećin.

Bomba „tolboj“ (visoki dečak) teška malo manje od pet i po tona i dugačka šest metara pronađena je tokom radova na proširivanju kanala „Piast“ koji vodi do Ščećina.

Eksplozivna naprava je najveća neeksplodirana bomba ikada pronađena u Poljskoj, javlja AP.

„Naša analiza potvrdila je da se radi o britanskoj bombi ‘tolboj’. Njih je koristila eskadrila Dambaster, koja je 16. aprila 1945. godine izvela napad na nemačku krstaricu ‘Lucov’, usidrenu u obližnjem kanalu“, naveo je pukovnik Gržegorc Levandovski iz Osme obalske flotile.

Prema njegovim rečima, ovo nije prva britanska bomba pronađena u kanalu.

„U avgustu smo otkrili pomorsku minu ‘mark VI’, a u julu mark ‘IV’“, istakao je Levandovski.

Izuzetna razorna moć

„Tolboj“ su bile takozvane „bankerbaster“ bombe, osmišljene da uništavaju dobro oklopljene i utvrđene mete, poput bunkera, podzemnih postrojenja i velikih bojnih brodova.

Bombarderi „lankaster“ korišćeni su za nošenje „tolboja“

Isprva je bilo planirano da ima deset tona, ali to nije bilo moguće logistički izvodljivo, pa je na kraju skoro prepolovljena težina, ali su bombarderi „lankaster“, čak je i za tako „smanjenu“ verziju, morali da budu prilagođavani da bi mogli da je nose.

Bila je dugačka 6,4 metra, prečnika skoro jednog metra i teška 5,4 tona. Aerodinamičnog oblika i ojačanog čeličnog kućišta, „tolboj“ je mogao da dostigne brzinu 1.210 kilometara na čas i probije čak pet metara armiranog betona. Pravio je krater 24 metara dubok i 30 metara širok.

Neki od primera uspešnog korišćenja „tolboja“ bili su uništenje postrojenja za sklapanje V-2 raketa „Kupola“ na severu Francuske u operaciji „Krosbou“ 24. juna 1944, kao i napad na tunel Somir dve nedelje pre toga kada su „tolboji“ probili brdo i eksplodirali u tunelu 18 metara ispod površine.

„Tolboji“ su korišćeni i u potapanju „Tirpica“, sestrinskog broda „Bizmarka“.

Danas objavljeno

Georgina je prije Ronalda bila čistačica, a život joj je obilježila strašna tragedija

Vanja A

Znate li koliko je veliko i teško srce plavog kita?

Vanja A

Pogledaj najavu za film “The Batman”

Vanja A

Ostavite komentar