Džered Isakman ove nedjelje putuje u svemir - BIGportal.ba
Nauka i IT Tehnologija

Džered Isakman ove nedjelje putuje u svemir

Još jedan milijarder ove nedjelje će otputovati u svemir, u kapsuli raketnog broda komapnije “SpaceX”, kao dio astro-turističkog tima koji je spreman da uđe u istoriju kao prva civilna posada koju je ova kompanija poslala u Zemljinu orbitu.

Džered Isakman, američki osnivač i izvršni direktor kompanije za e-trgovinu “Shift4 Payments”, krenuće 15. septembra sa trojicom kolega u trodnevnosvemirsko putovanje – od lansiranja sa kosmodroma Kenedi u Kejp Karnevalu, na Floridi, do spuštanja u Atlantiku.

Ovaj 38-godišnji tehnološki mogul nagodio se sa osnivačem kompanije “SpaceX” Ilonom Maskom da njegovim saputnicima smanji ogromnu, ali i dalje nevjerovatno visoku, sumu novca za let u orbitu u kapsuli “Crew Dragon”.

Vozilo posade, nazvano “Resilience”, postavljeno je za polijetanje iz NASA-inog svemirskog centra Kenedi na vrhu jedne od Maskovih raketa Falkon 9 za višekratnu upotrebu, sa petosatnim ciljanim prozorom za lansiranje koji se otvara u 20 časova u srijedu.

Džered Isakman ove nedjelje putuje u svemir

Prognoza predviđa da će biti 70 odsto šansi za povoljne vremenske uslove za lansiranje, rekli su organizatori, na letu koji je u potpunosti usmjeren sa zemlje.

Uspješan let mogao bi da izazove novu eru komercijalnog svemirskog turizma, sa nekoliko kompanija koje se takmiče za bogate kupce koji će platiti malo bogatstvo kako bi doživjeli oduševljenje supersoničnog putovanja, bestežinskom i vizuelnom spektaklu svemira.

Određivanje prihvatljivog nivoa rizika za putnike u opasnom poduhvatu raketnog putovanja takođe se potsavlja kao pitanje.

Takozvanu misiju “Inspiration4” Isakman je zamislio kao nešto što će podići svijest i dati podršku Dječijoj istraživačkoj bolnici St. Jude, koja je vodeći pedijatrijski centar za oboljele od raka.

On je lično obećao Institutu 100 miliona dolara.

(Reuters)

Danas objavljeno

Video igre na koje treba obratiti pažnju u oktobru

Vanja A

Da li vještačka inteligencija već bolje čita sa usana od ljudi?

Vanja A

Twitter nagoveštava kako će izgledati opcija izmijene tvitova

V.R.

Ostavite komentar