Džej Zi: Od dilera droge do prvog hip hop milijardera u istoriji - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Džej Zi: Od dilera droge do prvog hip hop milijardera u istoriji

Džej Zi je doživio transformaciju od bruklinškog klinca bez neke životne perspektive do ultra uspješnog muzičara i biznismena. Magazin Forbes ga je proglasio prvim milijarderom među rep muzičarima u istoriji. Poštovanje mu je odao čak i Voren Bafet. Kapa dole. Život Šon Kori Kartera, odnosno Džej Zija, više djeluje kao…

Džej Zi je doživio transformaciju od bruklinškog klinca bez neke životne perspektive do ultra uspješnog muzičara i biznismena. Magazin Forbes ga je proglasio prvim milijarderom među rep muzičarima u istoriji. Poštovanje mu je odao čak i Voren Bafet. Kapa dole.

Život Šon Kori Kartera, odnosno Džej Zija, više djeluje kao film nego realnost, doduše mješavina drame teške za želudac i glamurozne high life idile. Djetinjstvo mu je obilježio odlazak oca kada je imao 11 godina i mučnog života u Bruklinu, u kom je droga bila na svakom ćošku. Tako je i on sam, već kao tinejdžer, krenuo da je diluje i konzumira. Godine 1989. je zajedno sa reperom Jaz-Oom nastupio u MTV emisiji “Yo! MTV Raps”, ali je tek sedam godina kasnije izbacio prvi album koji se i danas smatra hip hop klasikom. Sa narednim albumom dobio je prvi Gremi, a danas ima ukupno 22 Gremija i 13 studijskih albuma.

Prve korake u (legalnom) biznisu započeo je 1999. godine kada je osnovao Rocawear brend odjeće, koji je 2007. prodao za 204 miliona dolara. Danas njegovi brendovi i firme prate luksuz njegove muzike, pa tako četrdesetdevetogodišnji reper posjeduje i brend luksuznog šampanjca Armand de Brignac, čija jedna boca u maloprodaji košta 300 dolara. Ali to nije jedini brend alkoholnog pića u njegovom posjedstvu – zajedno sa Bacardi kompanijom proizvodi ultra premijum D’Ussé konjak. Ispostavilo se da su njegove investicije u akcije Ubera pametno isplatile, tačnije 70 miliona dolara isplatile.

Velik udio njegovog bogatstva predstavlja i njegova muzička karijera, ali i poslovi vezani za muzičku industriju. Među njima je i vlasništvo nad Tidal streaming platformom, Roc Nation kompanijom koja se sastoji iz agencije koja zastupa sportiste, muzičke izdavačke kuće i menadžment agencije za umjetnike poput Rijane.

https://www.instagram.com/p/ByQ-Ef4BaF9/?utm_source=ig_embed

Vlasnička prava nad svojim prvobitnim radovima, Džej Zi je uspio da dobije i oni čine 75 miliona njegovog bogatstva. Kako je i veliki ljubitelj likovne umjetnosti u njegovoj umjetničkoj kolekciji nalazi i rad Žan Mišel Baskijata “Mecca”, u vrijednosti 4,5 miliona dolara. Otprilike 11 puta veća vrijednost od vrijednosti te slike je vrijednost njegovih nekretnina.

Na drugom mjestu najbogatijih repera nalazi se Pi Didi, a za njim i Dr. Dre. Lista se nastavlja sa Kanje Vestom, Master Pijem, Eminom i Ašerom. Na listi od 20 najbogatijih repera nalazi se samo jedna žena i to je Niki Minaž.

Izvor: Forbes

Danas objavljeno

Boldvin nije jedini slučaj: Brendon Li, Heksum, Vik Morou, Diklić…

Zeljka

“Pretvara se da je Špankinja”: Hilariju Boldvin pratio skandal; još se nije oglasila o tragediji

Zeljka

Zašto ne bi trebalo sušiti veš u stanu

Zeljka

Ostavite komentar