Džef Bezos danas leti u svemir: Nisam baš nervozan, uzbuđen sam - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Džef Bezos danas leti u svemir: Nisam baš nervozan, uzbuđen sam

Najbogatiji čovek na svetu, osnivač Amazona, Džef Bezos, otputovaće u svemir u utorak, 20. jula. Posle 15 uspešnih probnih letova bez ljudi, ovo će biti prvi svemirski let njegove kompanije “Blue Origin” na kojem će biti prisutna posada.

Let se odvija na 52. godišnjicu sletanja Apola 11 na Mesec sa Nilom Armstrongom i Bazom Oldrinom1969. godine.

Let takođe dolazi devet dana nakon što je britanski milijarder Ričard Brenson posetio svemir u svojoj svemirskoj letelici “Virgin Galactica Unity”.

Bezos treba da poleti otprilike u 15:00 po srednjeevropskom vremenu, a lansiranje će biti moguće gledati preko sajta “Blue Origin” i na Jutjubu.

Ko će biti u raketi?

Prvi let Plavog porekla izvešće raketa nazvana “New Shepard” (Nev Shepherd), nazvana po Alanu Šepardu, prvom Amerikancu u svemiru.

Sa Bezosom će u svemir otputovati njegov mlađi brat Mark Bezos, Valli Fank, 82-godišnja pionirka svemirske trke, i Oliver Daemen, 18-godišnjak koji će biti prvi komercijalni putnik.

Oliver se zapravo pridružio ovoj grupi u poslednji čas da popuni mesto rezervisano za pobednika dobrotvorne aukcije vredne 28 miliona dolara. Osoba koja je pobedila na aukciji imala je problema sa rasporedom, pa će na let u svemir krenuti kasnije. Pa će umesto te osobe putovati 18-godišnji student, čiji je otac takođe učestvovao na aukciji, ali je odustao nakon što je cena porasla.

Sa 82 godine, Vali Fank će biti najstarija osoba u svemiru

Bila je među 13 ženskih pilota, takozvanim Merkurom 13, koji su početkom šezdesetih godina prošli iste testove kao i NASA-ini astronauti “Merkur 7”, ali im je zabranjeno zbog svog pola.

“Tada smo to jednostavno primetili. Dugo sam čekala i dugo sam sanjala da idem gore “, rekla je Fank.

Džef Bezos (57) podneo je ostavku ranije ovog meseca na emsto izvršnog direktora kompanije Amazon, koju je osnovao. Pored Amazona i “Blue Origin-a”, poseduje i “The Vashington Post”, a 2000. godine je stvorio “Blue Origin”. Raketnu kompaniju finansira prodajom Amazon-ovih akcija vrednih milijardu dolara godišnje.

Kaže da je uzbuđen i radoznao, ali da nije previše nervozan pred let.

“Ljudi neprestano pitaju da li sam nervozan. Nisam baš nervozan, uzbuđen sam. Zanima me. Želim da znam šta ćemo naučiti “, rekao je Bezos jutros za CBS.

Svemirska trka milijardera

Lansiranje rakete “New Shepard” najnoviji je u nizu poteza u okviru takozvane “svemirske trke milijardera”. Bezos leti samo devet dana nakon što je Brenson insistirao da mu nije važno da pobedi Bezosa. Sličnog mišljenja je i Bezos.

“Jedna osoba je bila prva osoba u svemiru. Zvao se Jurij Gagarin. I to se dogodilo davno”, rekao je Bezos, pokušavajući da umanji svako rivalstvo sa Brensonom.

“Mislim da ću biti broj 570 ili nešto slično. Tu ćemo biti na spisku. Dakle, ovo nije takmičenje. Ovde se radi o izgradnji puta u svemir kako bi buduće generacije mogle da rade neverovatne stvari u svemiru”, rekao je Bezos.

Pored Brensona i Bezosa, Ilon Mask ima “svemirske ambicije” sa svojim “SpaceKs-om”. Njegova kompanija već sarađuje sa NASA-om, gde prevoze astronaute do Međunarodne svemirske stanice.

“SpaceKs” takođe razvija raketu dizajniranu za putovanje na Mesec i Mars i gradi mrežu satelita “Starlink2 za pružanje Internet usluga širom sveta.

Kompanija “Virgin Galactic”, koju je osnovao Brenson, planira da sledeće godine pokrene komercijalnu uslugu i za takve letove putnicima će naplatiti stotine hiljada dolara.

Očekuje se da Blue Origin počne da prodaje karte čim Bezos sleti.

11 minuta leta

Istorijski let najbogatije osobe na svetu trajaće 11 minuta.

Lansiraće se iz pustinje u zapadnom Teksasu, a očekuje se da će putnici iskusiti tri do četiri minuta bestežinskog stanja, pre nego što se njihova kapsula padobranom spusti u pustinju samo 10 minuta nakon poletanja.

Očekuje se da će kapsula u kojoj će biti posada dostići visinu veću od 100 kilometara. Ta visina se obično naziva Karmanova linija, mada i Sjedinjene Države liniju od 80 kilometara prepoznaju kao ivicu svemira, zbog čega vlada one koji prelaze tu granicu prepoznaju kao astronaute.

Sam put predstavlja važnu prekretnicu u uspostavljanju industrije svemirskog turizma. Prema prošlogodišnjoj proceni UBS-a, svemirski turizam mogao bi da generiše blizu četiri milijarde dolara godišnjeg prihoda do 2030. godine.

Danas objavljeno

Nakon 20 godina od razvoda Nikol Kidman progovorila na ovu temu

V.R.

Vjerovali ili ne: Kriptovalutama sada trguje i – hrčak, a već ima impresivne rezultate

V.R.

Strašni detalji iz života Britni Spirs: Otac joj kontrolisao čak i SMS poruke

V.R.

Ostavite komentar