26. Novembra 2021.

Džavid: Vakcine možda nisu efikasne protiv nove mutacije

Big Portal

„Ono što znamo je da ovde postoji značajan broj mutacija, možda duplo veći broj mutacija koje smo videli u varijanti Delta“, rekao je Džavid novinarima, prenosi Rojters.

Prema britanskom ministru, to ukazuje da bi ona mogla biti više zaraznija i da bi sadašnje vakcine koje imamo na raspolaganju mogle biti neefikasne.

Naučnici su upozorili da novi soj korona virusa koji ima „ekstremno veliki broj“ mutacija može da izazove nove talase bolesti, zaobilazeći odbrambene mehanizme organizma.

Genomskim sekvenciranjem je potvrđeno samo 10 slučajeva ove varijante virusa u tri zemlje, ali je ovaj soj izazvao ozbiljnu zabrinutost među nekim istraživačima, jer brojne mutacije mogu omogućiti virusu da zaobiđe imunitet, prenosi „Gardijan“.

Varijanta B.1.1.529 ima 32 mutacije u spajk proteinu, delu virusa koji većina vakcina koristi da pripremi imuni sistem za borbu protiv kovida.

Ova varijanta je prvi put primećena u Bocvani, gde je sekvenciranjem potvrđena kod tri slučaja,a još šest je potvrđeno u Južnoafričkoj Republici i jedan slučaj u Hongkongu kod putnika koji se vraćao iz Južne Afrike, navodi britanski list.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare