Džaferović za rječnik Jahića koji vrijeđa Srbe dao 15.000 KM - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Džaferović za rječnik Jahića koji vrijeđa Srbe dao 15.000 KM

Pored živog i od presilnog srbovanja po prsima plavog Milorada Dodika, kolega mu sa bosanskog trosjeda Šefik Džaferović, iz budžetske rezerve budžeta institucija BiH, odobrio je čak 15.000 KM Dževadu Jahiću za štampanje još jednog toma “Rječnika bosanskog jezika”.

U ovom skandaloznom rječniku Jahić riječ “đikan” opisuje i tumači kao “seljačina, neotesani mladić, obično pravoslavac brđanin, stočar, čobanin, bosanski pravoslavac četničkog porijekla, koji je genetski četnik”, a ovaj termin dodatno je objasnio primjerom “poklaše nas đikani”.

Pored “đikan”, u Jahićevom rječniku sporni su i pojmovi kao što je “balvangrad” koji opisuje kao “dinarska bosanska naselja poput Sokoca, Han Pijeska, Pala i slično”, dok “balvangradski” mentalitet opisuje kao sirov, dinarski, uglavnom onaj pravoslavni ruralni.

Tu je i riječ “četnik” koju rječnik opisuje kao “pripadnika srpske vojske koja je kroz istoriju počinila velike zločine nad bošnjačkim stanovništvom”, a riječ “četnikuša” objašnjena je na način da se radi o pripadnici srpske vojske, Srpkinji u BiH sklonoj nacionalnoj mržnji i netrpeljivosti.

“Odobravaju se sredstva za interventno korištenje tekuće budžetske rezerve budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2019. godinu u iznosu od 15.000 KM prof. Dževadu Jahiću na ime podrške za izradu 10. i 11. toma “Rječnika bosanskog jezika”.

Za realizaciju ove odluke zaduženo je Ministarstvo finansija i trezora BiH, a uplatu će izvršiti na račun prof. Dževada Jahića”, navodi se u Odluci o interventnom korištenju budžetskih sredstava objavljenoj u “Službenom glasniku BiH”.

Inače, ovo je najveća cifra koja je do sada odobrena Jahiću. Bivši bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović najmanje dva puta davao mu je novac, i to jednom 7.000 KM, a drugi put 10.000 KM.

Za sada na ovu odluku Šefika Džaferovića nije reagovao Milorad Dodik, koji je ranije srpske garniture u Sarajevu pozivao da napuste sve institucije u kojima je Džaferović bio bilo kakva “čivija”.

Oglasila se Dušanka Majkić za “Nezavisne novine” i pojasnila:”To se ponavlja svake godine. Mi smo kroz Komisiju za finansije i budžet parlamenta BiH ranije pokušavali da članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućem Savjeta ministara BiH i njegovim zamjenicima ukinemo pravo da na taj način dodjeljuju i novac iz budžeta, ali nije bilo spremnosti da se to ukine. Ima u toj raspodjeli još spornih odluka i uvijek se to samo konstatuje i ponavlja se i iduće godine”.

Profesori srpskog jezika i srpski lingvisti još ranije osudili su izradu “Rječnika bosanskog jezika” za koji su tvrdili da raspiruje mržnju te da se radi o ispolitizovanim idejama koje se nastoje nametunuti kao naučne uz pomoć falsifikata, a osudili su ga čak i pojedini bošnjački lingvisti poput Mithada Riđanovića koji je rekao: “Sa gledišta nauke, to je smeće. Ja čak mislim da je to previše bure izazvalo.”

Čak i ANU BiH zatražila da se ni pod kojim uslovima i ni u kakvoj formulaciji više ne navode kao pokrovitelji rječnika, navodeći da su Jahićevi postupci “ozbiljna povreda, ne samo pravnih, nego i etičkih normi u oblasti nauke i izdavaštva”.

A Predsjedništvo BiH u kome sjedi srpski član Milorad Dodik sponzorisaće Jahićevu izradu 10. i 11. toma sa 15.000 KM, najvećom cifrom do sada. I to iz poreza koje plaćaju i Srbi iz Republike Srpske.

(ISTOK)

Danas objavljeno

Saobraćajna nezgoda u Omarskoj, poginula jedna osoba

M.

Gračanica, opljačkana porodica Jovanović

M.

Brnabić: Veoma nas zabrinjava broj preminulih

M.

Ostavite komentar