Džaferović nakon otkazane sjednice: Niko nikome ne treba prijetiti, ostavljen je prostor za dogovor - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Džaferović nakon otkazane sjednice: Niko nikome ne treba prijetiti, ostavljen je prostor za dogovor

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović obratio se medijima nakon odgađanja današnje vanredne sjednice o imenovanju kandidata za mandatara predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

“Saglasni smo bili da otkažemo sjednici. Što se mene tiče nije je trebalo ni sazivati. Dana sje ostavljen prostor za dogovor u narednih nekoliko dana, kada ćemo pokušati da nađemo rješenje. To znači i usvajanje i slanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) i imenovanje mandatara”, kazao je Džaferović.

On je naglasio da ne postoji spremnost Milorada Dodika da se ispoštuju zakoni ove zemlje.

“Zakoni se moraju poštovati, to predviđa i potpisani sporazum, a to je Zakon o odbrani, odluka Predsjedništva BiH o NATO iz 2009. i Zakon o Vijeću ministara. Svi možemo imatio različite poglede na uređenje ove zemlje, ali dok se institucije BiH ne dogovore drugačije, važe postojeći zakoni”, naglasio je Džaferović.

Kratko je prokomentarisao i Dodikove najave da će se RS povući iz određenih državnih institucija, poput SIPA-e, Tužilaštva BiH, VSTV-a i slično ukoliko i kada propadne sporazum.

“Niko nikome ne treba prijetiti, to ne bi bio dobar potez i ništa neće proizvesti. Nadležnosti na koje se žali Dodik ne može vratiti, to je gotova stvar. Da bi se to desilo i FBiH i državne institucije trebaju pristati na to. Potpisan je dobar sporazum i potpuno je jasno da smo opredjeljeni da poštujemo zakone i odluke institucija, te unapređenje integracijskih procesa. To je jasno da je u tome sadržan i ANP. Za mene nema dileme. Ja sam bio na tim pregovorima i znam o čemu pričam, i da nisam bio uvjeren da potpisani sporazum znači i ANP ne bih ni prsitajali na potpisivanje”, zaključio je Džaferović.

Klix.ba

Danas objavljeno

EU lideri u četvrtak o vakcinama za Zapadni Balkan

M.

Aleksiću određen pritvor od 30 dana

M.

Moskva: “Naše strane kolege pokušavaju da sakriju”

M.

Ostavite komentar