25. Maja 2019.

Džabe ga je Gugl blokirao: Huavej napravio svoj operativni sistem i nadigrao Ameriku

Big Portal

Novo ime će oduševiti mnoge korisnike Huaveja jer u kineskoj mitologiji Hongmeng označava situaciju pre stvaranja sveta.

Iako je nakon prvobitnog šoka Gugl objavio kako će nastaviti da pruža podršku Huavejevim pametnim telefonima do 19. avgusta u kineskoj kompaniji već imaju spreman rezervni plan.

Kako je predsednik Huveja Ren Žengfej istakao, u kompaniji su očekivali da će se ovako nešto dogoditi, pa su na vreme počeli s razvijanjem vlastitog operativnog sistema.

O kakvom se sistemu tačno radi mediji su do sada samo nagađali, no čini se kako bismo već ove godine mogli da ga vidimo uživo na pametnim telefonima.

Radi se o otvorenoj platformi koju bi trebalo prilagoditi različitim proizvodima u relativno kratkom vremenu. Nije zanemarljiva ni činjenica da je Hongmeng (navodno) tako osmišljen da sve Android aplikacije mogu da funkcionišu na njemu bez problema.

Iza Hongmenga stoji profesor s kineskog Univerziteta Đao Tong iz Šangaja Čen Haibo, koji ga razvija još od 2012. godine.

Konačna verzija trebala bi da bude kompatibilna sa Android aplikacijama na telefonima, računarima, tabletima, televizorima, ali i automobilima. Čak bi i vizuelno trebalo da bude veoma sličan kako bi se korisnici što brže i lakše prilagodili.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare