25. Augusta 2020.

Dvostruki aršini rasizma

Big Portal

Herel je tokom trećeg meča serije Los Anđeles Klipersa i Dalas Maveriksa na rasnoj osnovi uvredio Slovenca Luku Dončića.

On je posle jednog koša pogledao Luku i rekao mu: ‘Bitch ass white boy”.

Javnost je posle tog komentara bila podeljena, pa dok su jedni mislili da je to bio čist rasizam, drugi su rekli da je to samo standardno “prozivanje” tokom utakmica.

Pred četvrti meč Herel se izvinio Dončiću, pa je “palo” i grljenje na terenu.

Luka je, ipak, svoj odgovor sačuvao na teren, pa je Herelovim Klipersima “sasuo” 43 poena, 17 skokova, 13 asistencija i šut za pobedu uz zvuk sirene.

On je time izjednačio seriju na 2-2 i obezbedio gledaocima barem još dva meča serije prve runde plej-ofa Zapada.

“Niko mi nije rekao bilo šta da uradim. Ja sam mu prišao i rekao mu kako stoje stvari. Nemam ništa sem poštovanja za Luku i on je razumeo da se to desilo u trenutku borbe i da mu nije zasmetalo”, napisao je Herel na Tviteru posle četvrtog meča.

Photo by Kim Klement - Pool/Getty Images

NBA liga trenutno “živi” na poruci “Black Lives Matter” (Crni životu su bitni), pa je određen deo javnosti istakao da posledice ne bi bile iste da je Luka uputio rastistički nastrojen komentar Herelu.

“Mislim da namera nije bila rasistička, ali mi se trenutno nalazimo u veoma napetoj situaciji i morate da pazite”, izjavio je Dok Rivers, trener Klipersa, posle četvrte utakmice.

O celoj situaciji govorila i je jedna od najpopularnijih košarkaških emisija “Inside the NBA”, koju vode Erni Džonson, Keni Smit, Šekil O'Nil i Čarls Barkli.

“Volim to što mu je Montrez Herel prišao kao čovek i izvinio se. Nekada u vrelini trenutka kažete neke stvari…”, izjavio je Barkli.

“Mislim da smo svi bili u takvom trenutku i da smo jedni druge nazivali tom pogrdnom reči koja počinje na slovo ‘N’. Mislim da je morao da se izvini jer se to može shvatiti kao rasistički komentar, ali da to nije bio rasizam. Da bi bio rasizam morate da imate moć, što znači da ako vam uradim tako nešto moram da imam moć nad vama zbog koje vi ne možete da se odbranite. On ne može da zaustavi Luku da igra u NBA, ne može da ga zaustavi da pogađa koševe za pobedu… “, mišljenje je Smita.

“Mi često jedni drugima pričamo svakakve stvari na terenu, ali to ne mislimo. Znam Montreza i znam da to nije mislio. To što je rekao ću staviti pod standardno prozivanje sa terena. Geri Pejton je govorio stvari koje ne smem ni da ponovim, ja sam svašta govorio pa to ne znači da ne volim neke od tih ljudi. Herel se izvinio i uradio je pravu stvar, ali mislim da ljudi to izvlače van konteksta”, izjavio je O'Nil.


“Kada neko kaže nešto kao ‘Bitch ass white boy’ sa tolikim nivoom besa kao Herel, onda nastane problem…”, rekao je Džonson.

“Nikada nikoga ne oslovljavam po boji njegove kože. Da budem jasan, Herel je pogrešio i izvinio se. Da je to rekao crncu… Ne možete da imate dvostruke aršine”, izjavio je Barkli nakon čega su mu O'Nil i Smit upali u reč.

“On je pogrešio i izvinio se jer to nije trebalo da kaže. I to bi trebalo da je to”, podvukao je Barkli.

Pogledajte i ceo razgovor panela “Inside the NBA”.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare