19. Februara 2020.

Dvoje Srba sa kruzera “Dajmond Princes” će se u svom aranžmanu vratiti u Srbiju

Big Portal

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić naveo je u saopštenju da ovo dvoje putnika, koji su upoznati sa mogućnošću evakuacije italijanskim specijalnim letom, još čeka rezultate medicinskih testova.

Kada je riječ o 12 članova posade na brodu “Dajmond princes” koji su državljani Srbije, Dačić je dodao da je petoro i dalje u izolaciji, a da je dvoje njih koje je ranije testirano na korona virus dobilo potvrdu da je negativno.

U saopštenju se napominje da je i dalje na snazi jučerašnja odluka uprave broda da će svim članovima posade biti produžen karantin za dodatnih 14 dana i pošto svi putnici napuste brod.

Kompanija “Princes kruzes” je svim putnicima na brodu proslijedila informacije o specijalnim letovima koje organizuju pojedine države s ciljem repatrijacije njihovih građana, među kojima je Italija koja je ponudila mogućnost evakuacije državljana Srbije.

Tom prilikom im je skrenuta pažnja da će samo oni putnici za koje je potvrđeno da nisu zaraženi korona virusom moći da se iskrcaju, te da će svako ko je negativno testiran dobiti dokument Službe za karantin Јokohame, kojim im se dozvoljava iskrcavanje i koji sadrži rezultat posljednjeg testa.

Svim putnicima je naglašeno i da nema garancija da će ovaj dokument prihvatiti komercijalne avio-kompanije.

S tim u vezi, svi putnici koji ne budu iskoristili mogućnost evakuacije nekim od specijalnih letova, kompanija će obezbijediti smještaj u posebnom hotelu do transfera na odabrani komercijalni let.

Јapanski mediji prenose da se iskrcavanje prvih 500 putnika može očekivati već danas, te da je planirano da se preostali putnici iskrcaju do petka, 21. februara.

Ambasada Srbije u Tokiju će nastaviti da prati situaciju na brodu “Dajmond princes”, te pružati svu potrebnu podršku državljanima Srbije /kako putnicima tako i članovima posade/, kao i državljaninu Crne Gore koji je, takođe, jedan od članova posade ovog broda.

Prema posljednjim podacima Ministarstva zdravlja Јapana, od ukupno 2.404 testirane osobe na brodu, do sada je registrovano 542 pozitivnih, od čega su 254 asimptomatična slučaja.

AGENCIJE

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare