12. Januara 2021.

Dvije trećine teško oboljelih pati od dugoročnih posljedica korona virusa

Big Portal

Bolovi u mišićima, umor i psihičke smetnje poput anksioznosti i depresije najčešće su dugoročne posljdice zaraze virusom SARS-CoV2, tvrdi se u studiji objavljenoj u stručnom časopisu Lancet.

Prema studiji, dvije trećine pacijenata koji su bili na bolničkom liječenju zbog infekcije korona virusom i šest mjeseci nakon što su preležali bolest imaju više simptoma koji ukazuju na njene posljedice.

Naučnici su posmatrali 1.733 inficirana pacijenta, koji su otpušteni iz Bolnice “Đinjintan” u kineskom Vuhanu, gdje je navodno izbila zaraza korona virusom, od 7. januara do 29. maja 2020. godine.

Prosječna starost ispitanika bila je 57 godina, 52 procenta su bili muškarci, a 48 procenata žene. Najveći broj pacijenata (1.172) zavisio je od dodatnog snabdijevanja kiseonikom.

Pacijenti su još jednom pregledani u periodu od juna do septembra prošle godine. Naučnici su pomoću upitnika, laboratorijskih testova i testova opterećenja otkrili kod 76 odsto ispitanika najmanje jedan simptom koji prati pacijente nakon preležane bolesti.

Umor i slabost u mišićima prijavilo je 63 odsto pacijenata, 26 procenata ima problema sa snom, a 23 pocenta pati od anksioznosti ili depresije. Naučnici su došli do saznanja da žene više pate od psihičkih posljedica nego muškarci.

Laboratorijski nalazi su pritom pokazali da je kod 13 odsto pacijenata, kod kojih su bubrezi tokom boravka u bolnici funkiconisali normalno, naknadni pregled pokazao smanjenu funkciju bubrega. Kod posebno teško oboljelih pacijenata mjesecima kasnije uočena je smanjena funkcija rada pluća sa otežanim snabdijevanjem tijela kiseonikom.

Rad kineskih naučnika poklapa se sa rezultatima dosadašnjih studija o dugoročnim posljedicama kovida-19, ali naučnici uprkos tome upozoravaju na neke propuste u ovoj studiji, na primjer da je u grupi koja je posmatrana bio relativno mali udio ispitanika sa hroničnim bolestima pluća i srca, kao i da u studiji nisu u uzeti u obzir pacijenti sa lakšim simptomima bolesti.

–Ova činjenica može dati pogrešnu sliku o broju onih koji pate od dugoročnih posjledica kovida-19- kaže Jerdis Fromhold, načelnica odjeljenja za respiratorne bolesti i alergije u klinici MEDIAN u Hajligendamu.

Ona ukazuje na to da pored pacijenata koji infekciju skoro i ne primete i onih koji završe na intezivnoj njezi, postoji još jedna grupa, a to su pacijenti koji dožive blaži tok bolesti, možda samo nakratko budu u bolnici i onda nakon jednog do tri mjeseca dobiju simptome.

I Fromhold, kao i kineski ljekari, govori o osjećanju umora i slabosti mišića kao kasnim posljedicama infekcije.

Ali, i pacijenti sa neurološkim problemima, bolovima u zglobovima i gubljenjem kose javljaju se doktorki Fromhold. Ljudi su prije svega ekstremno nesigurni, jer ne razumiju šta se s njima zapravo događa.

–Ljudi, koji su imali blaži tok bolesti i naknadno počnu da pate od posljedica infekcije, često ne znaju kome da se obrate – kaže Fromhold.

Ona ističe da je upravo zato veoma važno da se objasni koji simptomi mogu da se jave.

Foto: Alex Plavevski/EPA
Autor: Tanjug

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare