Dvije godine prođoše, pravde nema na vidiku! - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Dvije godine prođoše, pravde nema na vidiku!

Tačno su dvije godine od pronalaska tijela ubijenog banjalučkog studenta Davida Dragičevića. Roditelji i građani su skoro svakodnevno zahtijevali od institucija da otkriju ko je odgovoran za brutalno ubistvo, ali istraga još nije dovedena do kraja.

U noći 18. marta 2018.godine, dvadesetjednogodišnji banjalučki student David Dragičević posljednji put je viđen na ulicama Banjaluke, nakon čega je pod sumnjivim okolnostima nestao. Prve sumnje roditelja i bliskih prijatelja, da je ubijen, su se 24.marta pokazale tačnim.

Davidov otac Davor, koji već duže vrijeme boravi u Austriji, kaže da odavno ne vjeruje institucijama Republike Srpske.

“Tačno dvije godine ne postoji nikakva istraga ustvari postoji dvije godine zataškavanja ubistva Davida Dragičevića koje su izveli pripadnici MUP-a RS u sprezi sa tužilaštvom i sudstvom. Nisam ja razočaran već to je samo slika i prilika te države komplet i RS i BiH i institucija koje tamo postoje, to vam jasno šalje poruku da možete ubiti i proći nekažnjeno, kaže Davor Dragičević, otac ubijenog Davida.

Davor Dragičević kaže da ima plan da se vrati u Republiku Srpsku da, kako tvrdi, završi ono što je započeo prije dvije godine, a to je da dođe do istine ko je ubio njegovog sina.

“Naravno da ću se vratiti uraditi ono jedino što meni preostaje to je nešto zadnje ko bude poslije tog osuđivao ja nemam s tim problema uglavnom pripadnici MUP-a koji su učestvovali u otmici, šest dana držanja, silovanja maltretiranja i na kraju ubistva Davida Dragičevića će odgovarati”, kaže Dragičević.

Dva dana nakon pronalaska tijela, iz policije su izašli na pres konferenciju gdje su Davida Dragičevića optužili da je narkoman koji je, prema njihovim tvrdnjama, sam upao u rijeku Crkvenu nakon što je opljačkao kuću. Grupa Pravda za Davida je od tog dana svakodnevno održavala okupljanja na Trgu Krajine, a roditelji su poručivali da je David otet i brutalno ubijen.

“Mi tražimo kao grupa zajedno sa advokatom Ifetom Feragetom da se konačno počne sprovoditi adekvatna istraga odnosno istraga o istrazi i sama advokatica iz Beograda Zora Nikodinović Dobričanin je rekla da je smrt Davida Dragičevića vrlo brutalna i da su pojedinci iz policije učestvovali u montiranju dokaza sakrivali prave dokaze montirali pogrešne dokaze i da čitav tužilački spis je jedna dobra montaža”, kaže Ozren Perduv, Pravda za Davida.

Da nisu odustali od borbe, dokaz je i dolazak članova grupe Pravda za Davida na ušće Crkvene da zapale svijeće i pošalju poruku da nisu odustali i da će njihova borba da se nastavi.

“Dvije godine tapkamo u mjestu, kumimo molimo za pravdu, jer istinu znamo, došli smo na mjesto gdje je Davidovo tijelo pronađeno prije dvije godine teško nam je svima ali mi bez obzira na sve nepogode nećemo odustati od borbe za pravdu”, kaže Nensi Puškar, Pravda za Davida.

Jedini način borbe roditelja ubijenog Davida i grupe Pravda za Davida bila su svakodnevna okupljanja na banjalučkom Trgu Krajine. Slali su poruke nadležnima da je David ubijen, a da najviši zvaničnici MUP-a i Republike Srpske direktno učestvuju u zataškavanju ubistva. Krajem decembra 2018. godine, situacija je eskalirala. Policija je izašla na ulice, zabranila okupljanja na Trgu, a uklonjena su i sva obilježja. Davor Dragičević je tada napustio BiH, a prošle godine u martu roditelji su ekshumirali Davidove posmrtne ostatke i sahranili ih u austrijskom gradu Viner Nojštatu.

BN TV

Danas objavljeno

Pandemija korone mogla bi da bude gotova ove godine

M.

Lavrov: Moskva i Berlin zainteresovani da se situacija na Balkanu razvija prema pozitivnom scenariju

M.

SZO traži što prije podatke o vakcinama

M.

Ostavite komentar