16. Januara 2020.

Dvije godine od ubistva Olivera Ivanovića

Big Portal

Na Olivera Ivanovića pucano je 16. januara 2018. godine sa više hitaca u leđa, dok je ulazio u stranačke prostorije u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Dovezen je u bolnicu u besvesnom stanju. Lekari su pokušali da ga reanimiraju, ali je Ivanović podlegao povredama. Obdukcioni nalaz je tada pokazao da je ubijen sa šest metaka.

Još nije utvrđeno ko su nalogodavci i počinioci ovog zločina. Iz Beograda je više puta saopšteno da Priština nije želela da odgovara na upite naših državnih organa u vezi sa istragom i dokazima.

Kosovsko specijalno tužilaštvo podnelo je krajem prošle godine Osnovnom sudu u Prištini optužnice protiv šest osoba, a direktor Kancelarije za KiM je ocenio da je reč o organizovanoj hajki sa ciljem da se za taj zločin okrivi srpski narod.

Ivanovićeva supruga Milena Ivanović je za RTS uoči godišnjice rekla da od nadležnih institucija u Prištini nije dobila mnogo informacija o ubistvu Olivera Ivanovića i da je detalje uglavnom saznavala iz medija i od ljudi iz Prištine koji su mogli da joj proslede informacije.

“Uglavnom, sve se završava optužnicama koje su u poslednje vreme podignute, koje su meni, u najmanju ruku, sumnjive, jer sam videla puno nelogičnosti. Pročitala sam deo, nisam mogla sve, ali ono što ima, meni zaista ne uliva baš poverenje, ali ne želim da verujem da je neko spreman da se igra tim stvarima i da neko ne radi ozbiljno na rasvetljavanju slučaja ubistva Olivera”, navela je Milena Ivanović.

Povodom godišnjice ubistva Olivera Ivanovića biće organizovan pomen u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu s početkom u 8.15, vreme kada je Ivanović ubijen.

Politička biografija Olivera Ivanovića
Oliver Ivanović, politički i humanitarni lider Srba sa Kosova i predsednik Građanske inicijative Sloboda, demokratija, pravda bio je i državni sekretar za Kosovo i Metohiju u nekadašnjem Ministarstvu za KiM.

Kada je 1999. godine formirano Srpsko nacionalno veće, Ivanović je bio predsednik njegovog Izvršnog odbora za severno Kosovo, odakle je smenjen 2001. godine.

Za šefa Službe za ekonomski razvoj i rekonstrukciju postavljen je kada su vlade SRJ i Srbije formirale Koordinacioni centar za Kosovo i Metohiju.

Od 2008. godine nalazio se na mestu državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju.

Optužbe za ratni zločin
Ivanović je od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Kosovskoj Mitrovici, gde su ga teretili za ratni zločin nad civilnim stanovništvom na Kosovu i Metohiji 1999. i 2000. godine.

Euleks je optužnicu podigao u novembru 2014. godine, a suđenje je počelo 18. decembra te godine.

Ivanović je u avgustu 2015. godine započeo štrajk glađu zbog odbijanja da ga puste da se brani sa slobode, a zatim je, zbog narušenog zdravlja, prebačen u bolnicu u Kosovskoj Mitrovici.

Na devet godina zatvora je osuđen 21. januara 2016. godine, a ta je presuda zatim ukinuta, da bi avgusta 2017. godine krenulo ponovljeno suđenje u tom postupku.

Ivanoviću je, inače, u julu 2017. godine zapaljen automobil u Kosovskoj Mitrovici, a 2005. godine pod njegov službeni automobil je podmetnuta bomba.

Velemajstor
Rođen je 1. aprila 1953. godine u porodici crnogorskog porekla u selu Rznić kod Dečana, a osnovnu školu i srednju mašinsko-tehničkog smera završio je u tadašnjoj Titovoj Mitrovici.

Zbog želje da postane pilot upisao je Vojnu akademiju u Zagrebu, gde je počeo ozbiljno da trenira karate, da bi vrlo brzo stekao međunarodni ugled, te postao velemajstor, trener, a zatim i međunarodni sudija.

Nakon tri godine studija napustio je Vojnu akademiju, jer je ustanovljeno da ima urođen oštećeni vid, vraća se na Kosovo gde je završio Mašinski fakultet.

Naknadno je apsolvirao i na Ekonomskom fakultetu u Prištini.

Bavljenje karateom uticalo je da usavrši znanje stranih jezika, pa je Ivanović govorio engleski, albanski i italijanski jezik.

Živeo je u Kosovskoj Mitrovici. Bio je u braku i imao četiri sina i ćerku.

RTS

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare