18. Februara 2022.

Dvije čaše bilo kojeg vina sadrže više kalorija od hamburgera

Big Portal

 Međutim, sudeći prema posljednjoj studiji, sav naporan trud mogao bi biti uzaludan ukoliko posegnete za samo dvije čaše omiljenog pića – vina, koje je kaloričnije čak i od hamburgera.

Organizacija Alkohol Helt Alians (AHA) iz Velike Britanije navodi kako samo dvije čaše vina mogu sadržavati više kalorija od jednog hamburgera iz MekDonaldsa.

Analizirajući sadržaj iz 30 boca tamošnjih vodećih brendova crvenog, bijelog, rozea, voćnog i pjenušavog vina, naveli su kako u istima postoji širok raspon šećera i kalorija. Jedna boca može sadržavati i do 59 grama šećera, dok je prosječan preporučeni unos 30 grama te ukupno 598 kalorija, kojih u hamburgeru ima tek 250.

Također, vina sa manjim procentima alkohola u sebi su sadržavala više šećera.

KARDIOLOZI I ta jedna čaša vina štetnija je nego što mislite

Kupujući alkohol manje jačine, mnogi misle kako je to zdravija opcija, ali nesvjesno povećavaju dnevni unos šećera, tvrde.

AHA skreće pažnju na važnost nutritivnih oznaka na alkoholnim pićima, koje su vrlo neodgovarajuće te ljudi često nemaju predstavu šta unose u svoj organizam, a ni kako to utječe na njihovo zdravlje.

Niti jedan od 30 ispitanih proizvoda nije imao sadržaj šećera na svojim etiketama – informaciju koja je, kako navode, nužna za sva bezalkoholna pića u Britaniji. Također, sadržaj kalorija bio je prikazan na samo 20 posto naljepnica.

“Kada kupci kupuju mlijeko ili sokove imaju nadohvat ruke nutritivne informacije, ali kada je riječ o alkoholu – proizvodu koji potiče pretilost, šteti zdravlju pa i izaziva sedam vrsta karcinoma, onda tih informacija nema”, objasnio je predsjednik AHA-e Ian Gilmore koji smatra da je nužno poraditi na označavanju alkohola.

Glassrpske.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare