25. Septembra 2022.

Dvanaest namirnica mijenjaju suplemente iz apoteke, spremaju se na poseban način

Big Portal

Svi već znate da povrće apsolutno mora da bude deo ishrane, pa bismo rekli (bar) svaki obrok. Pun je vlakana, vitamina, minerala i antioksidanata i obavezan je u zdravoj ishrani, a može se pripremiti na mnogo načina.

S obzirom na raznovrsnost povrća koje nam je dostupno u različitim godišnjim dobima, moguće je prilagoditi ishranu vremenu u kojem se trenutno nalazite. Na primer, koristite ga za pripremu raznih salata, supa, sendviča, pa čak i pica sa povrćem koje mogu da ispadnu fantastične! Znamo i da je zelena salata okosnica svakog dobrog ručka, ali kao prilog se može pripremiti i drugo različito povrće.

Kad god je to moguće, u svoj obrok uključite zeleno povrće jer ono sadrži i vitamine i minerale koji su neophodni za normalno funkcionisanje organizma, poput gvožđa, folne kiseline i magnezijuma. Osim toga, povrće je i izvor energije koja je svakom od nas potrebna za normalno funkcionisanje, i to svakodnevno – naravno u ograničenim i normalnim količinama.

Vredi napomenuti i činjenicu da je izuzetno važno kako se pojedino povrće priprema – predugim kuvanjem smanjujete njegovu nutritivnu vrednost, pa je važno da se kuva tačno onoliko koliko je namenjeno toj vrsti. Uvek pokušajte da se fokusirate na kupovinu sezonskog povrća, a ako je moguće i lokalnog. Kada sveže nema, možete posegnuti za zamrznutim jer ima i dobro očuvane hranljive materije.

Donosimo vam listu i morate je što pre uključiti u svoju ishranu, ako već niste:

Spanać
Šargarepa
Brokoli
Beli luk
Kelj
Grašak
Blitva
Cvekla
Špargla
Crveni kupus
Slatki krompir
Karfiol

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare