Dva slučaja vršnjačkog nasilja u osnovnoj školi u Nevesinju - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Dva slučaja vršnjačkog nasilja u osnovnoj školi u Nevesinju

U Osnovnoj školi “Risto Proroković” u Nevesinju dogodila su se dva slučaja vršnjačkog nasilja u dva odjeljenja sedmih razreda. U jednom je prijavljeno nasilje nad četiri učenika od strane osam učenika, a u drugom odjeljenju izvršeno je nasilje jednog nad drugim učenikom, čiji je snimak objavljen na društvenim mrežama. I dok uprava škole radi na utvrđivanju sankcija, Okružno tužilaštvo Trebinje naložilo je Policijskoj upravi Nevesinje da ispita sve učesnike ovih događaja.


Snimak u kojem učenik Osnovne škole „Risto Proroković“ tuče drugog učenika u učionici razotkrio je slučajeve vršnjačkog nasilja u toj školi. Pored slučaja sa snimke istražuje se slučaj nasilja u kojem je osam učenika vršilo nasilje nad drugom manjom grupom učenika. Iako se sve dešavalo 8. novembra, za slučaj se tek saznalo nakon objavljivanja video snimka.

“Odmah nakon saznanja o vršnjačkom nasilju u školi, nadležni počevši od odjeljenskog starješine, uprave škole, stručne službe škole, odjeljenskih vijeća su postupili u skladu sa zakonom o podzakonskim aktima, protokolom o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja, obavještene su nadležne institucije i postupak je u toku”, rekla je Mara Šaran, direktorica O.Š. „Risto Proroković”.

Ovim povodom danas je zasjedao sigurnosni forum Općine Nevesinje. Data je preporuka školi da sa školskim odborom, nastavničkim vijećem i vijećem roditelja preduzme sve neophodne mjere kako bi učesnici vršnjačkog nasilja bili adekvatno kažnjeni.

“Oni mogu da donesu tri odluke, a to je ukor direktora škole, ukor nastavničkog vijeća i treća stvar za vinovnike koji su napravili taj prekršaj premještanje iz centralne škole u neke područne odnosno seoske škole”, kazao je Momčilo Vukotić, predsjednik Foruma za bezbjednost.

Odluka o sankcijama, prema riječima direktorice škole, bit će donesena nakon što se prikupe sve informacije i stekne jasnija slika o svim događanjima.

Oglasili su se i iz Ministarstva prosvjete i kulture RS, poručili su da je zadatak vaspitno-obrazovnih ustanova da u saradnji sa roditeljima i učenicima kontinuirano rade na stvaranju klime nulte tolerancije na nasilje, te da nasilje među učenicima spada u težu povredu dužnosti učenika za šta su jasno propisane sankcije.

Potrebni dokazi
S tim u vezi izdat je nalog Prosvetnoj inspekciji i inspekciji Pedagoškog zavoda RS da se utvrde tačni uzroci i okolnosti ovog nemilog događaja.

“Naravno da ćemo poduzeti sve kako bismo smanjili da do toga i ne dođe i upravo iz tog razloga smo tražili da dobijemo zvanične nalaze inspekcijskih organa da li se moglo prije naslutiti da će doći do nekog incidentalnog slučaja. Nama je zdravlje svačijeg djeteta najvažnije ma o kome se to radilo. Dakle stavite se u situaciju smaih roditelja da pošaljete dijete u školu a da druga grupa djece našteti zdravlju vašeg djeteta”, kazala je Natalija Trivić, ministrica prosvjete i kulture RS.

U čitav slučaj uključilo se i Tužilaštvo koje je od Policijske stanice Nevesinje zatražilo da ispita sve učesnike, prikupi potrebne dokaze na osnovu kojih će se donijeti odluka o narednim mjerama.

N1

Danas objavljeno

Evropska policija razbila kriminalnu mrežu krijumčara

M.

Pao sistem za prijavljivanje novozaraženih

M.

Vučić “testirao” prugu: Istorija, oboren rekord

M.

Ostavite komentar