19. Novembra 2022.

Dva simptoma koja se javljaju ujutru znak da imate specifičan nedostatak

Big Portal

Vitamin C (askorbinska kiselina) je antioksidans i važan faktor u imunološkim reakcijama, učestvuje u stvaranju kolagena koji je neophodan u procesu izgradnje kostiju, zarastanju rana i preloma, održavanju čvrstoće krvnih sudova i dr. vitamin je važan faktor u inaktivaciji slobodnih radikala koji nastaju metaboličkim reakcijama i stvaranjem energije u telu.

Osim toga, slobodni radikali ulaze u organizam iz zagađene sredine, duvanskog dima itd. A intenzivnim radom mišića, kao što je slučaj kod rekreativaca i profesionalnih sportista, u telu se stvaraju slobodni radikali.

Oštećuju eritrocite, pa je važno antioksidativno dejstvo vitamina C koji pomaže u očuvanju integriteta crvenih krvnih zrnaca i sprečavanju anemije. Potrebe tela za vitaminom C se povećavaju tokom godina ljudskog rasta i sazrevanja. To je slučaj i sa trudnicama, dojiljama i pušačima. S obzirom da je vitamin C rastvorljiv u vodi i da se njegov višak izlučuje mokrenjem, predoziranje hranom je relativno retko.

Gde se nalazi?

Vitamin C se nalazi u agrumima i njihovim sokovima, paprici, brokoliju, kelju, kelju, kiselom kupusu, karfiolu, zelenoj salati, jagodama i dinjama, paradajzu, šparglama, prehrambenim proizvodima obogaćenim ovim vitaminom (npr. žitarice za doručak) itd. vitamin C u hrani se smanjuje njenim dugotrajnim skladištenjem i kuvanjem.

Nedostatak vitamina C

Uravnotežena i raznovrsna ishrana obezbeđuje dovoljnu količinu ove hranljive materije. Nedostatak je prisutan kod ljudi čiji je unos voća i povrća veoma ograničen. Osim toga, može se javiti kod nekih zdravstvenih problema kada je apsorpcija hranljivih materija u digestivnom sistemu lošija. Znak ozbiljnog nedostatka vitamina C je, pre svega, upala i krvarenje desni koje ćete primetiti ujutru dok perete zube ujutru. Prisutni su i umor, bolovi u zglobovima, bleda koža, česte prehlade i glavobolje, slabo zarastanje rana. Česte su i depresija, gubitak zuba, anemija itd.

Lekovi i vitamin C

Vitamin C može uticati na hemoterapiju i lekove koji regulišu koncentraciju holesterola u krvi. Zbog toga je u slučaju terapije ovim lekovima neophodan razgovor sa lekarom pre uzimanja suplemenata koji sadrži vitamin C.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare