Dva nova potresa pogodila Albaniju - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Dva nova potresa pogodila Albaniju

Dva nova potresa pogodila su Albaniju oko 19 sati.

Oko 19.00 časova još dva potresa pogodila su Albaniju. Prvi je bio jačine 4,7 po Rihteru. Svega nekoliko minuta kasnije dogodio se još jedan slične jačine.

Broj poginulih u snažnom zemljotresu u Albaniji porastao je na 22, nakon što je pronađeno još 6 tela, a više od 600 ljudi je povređeno. To je potvrdilo ministarstvo odbrane u Tirani. U saopštenju se navodi da su tela dve muške osobe pronađena ispod ruševina hotela u Draču.

Istraga protiv bivših komunističkih lidera, preti im kazna do 10 godina zatvora
Predstavnik Prištine u Tirani Nait Hasani potvrdio je da su u zemljotresu u Albaniji stradala dva brata iz Gnjilana.

Šemsi i Isa Abazi stradali su u Draču. Hasani, koji se nalazi na mestu zbivanja, za prištinski portal Ljajmi rekao je da je telo Ise Abazija izvučeno iz ruševina, dok je telo njegovog brata i dalje zatrpano pod ruševinama hotela. „Oboje su izgubili život”, rekao je Hasani.

Kako prenosi AP, veruje se da se ispod srušenih zgrada u Draču na zapadu i Tumanu na severu zemlje i dalje nalazi veliki broj zarobljenih ljudi, a do sada su izvučena 43.

Spasilačke ekipe iz cele Evrope stigle su u Albaniju da bi pomogle u akcijama spasavanja.

Gradonačelnik Tirane Erion Veljijaj izjavio je da je, prema prvim procenama, u tom gradu od serije današnjih zemljotresa stradalo oko 500 zgrada.

Veljijaj je za Evronjuz rekao da su u Tirani otvoreni svi prihvatni centri za smeštaj građana, koji su morali da napuste svoje domove. U tim centrima su uglavnom smešteni, prema njegovim rečima, stari i bolesni, pa im je obezbeđena i stalna medicinska nega. Osoblje u tim centrima će raditi 24 sata, a centri će biti otvoreni sve dok ne budu izvršene stručne procene stepena ugroženosti svih objekata.

“U ovom trenutku je najvažnije da spasimo ljudske živote, a sve drugo će kasnije biti nadoknađeno”, rekao je gradonačelnik Tirane.

Veljijaj je rekao i da šteta koju je pretrpela Tirana nije ni blizu onoj koja je nastala u Draču i Timonu, gde je praktično bio epicentar najsnažnijeg potresa, koji je bio 6,3 stepena.

Primetio je i da je ova prirodna katastrofa pokazala ogroman nivo solidarnosti među građanima, koji su, kako je rekao, u ovim najtežim trenucima pokazali svoje pravo lice.

Danas objavljeno

Priština opet nudi Amerikancima: Uspostavite stalnu vojnu bazu na Kosovu

M.

“Nije u planu pooštravanje epidemioloških mjera”

M.

U Grčkoj palo više od 75 miliona tona vode

M.

Ostavite komentar