16. Augusta 2019.

Dva miliona za “turizam”: Dodik vraća uslugu desničaru Štraheu

Big Portal

Vlasti Republike Srpske u aprilu su završile pregovore sa agencijom „Tomas Kuk“ iz Austrije, kojoj je obećan posao od dva miliona maraka za promociju turizma RS.

Prema informacijama Žurnala, taj posao trebalo bi da se realizuje putem Ministarstva trgovine i turizma RS, iako je stvarni ugovarač Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH. Austrijska agencija samo je paravan kako bi se Dodik „odužio“ Slobodarskoj partiji Austrije i njenom bivšem lideru Hajncu Kristijanu Štraheu, koji ga je u vrijeme, dok je bio značajan faktor u austrijskoj vlasti, primio nekoliko puta i lobirao za njega u evropskim krugovima.

Štrahe je „pao“ sredinom maja ove godine, kada je objavljen video snimak na kojem se vidi kako on, zajedno s potpredsjednikom stranke Johanom Gudenusom, navodnoj nećaki ruskog milijardera nudi državne poslove u zamjenu za finansijsku podršku njegovoj partiji. Gudenus je oženjen sa Srpkinjom Tajanom i pretpostavlja se da je upravo preko njega Dodik uspostavio tijesne veze za Štraheom.

„Tomas Kuk“, dakle, nije nikakva ozbiljna agencija za promociju turizma RS vani, već paravan kako bi se Slobodarskoj partiji Austrije otplatili dugovi za promociju Milorada Dodika.

Posao sa tom agencijom već je sklopljen, dogovoreni su svi detalji, koji će, prema tvrdnjama izvora Žurnala, biti definisani u tenderu koji tek treba da bude raspisan. Riječju, tender je već zapečaćen, mada tenderska procedura nije ni započeta.

Kao i u brojnim drugim slučajevima kada je riječ o javnim nabavkama u RS, već se zna ko će pobijediti na tenderu i koliko će novca dobiti, jer se radi samo o formalnosti, čiji je krajnji rezultat prelijevanje budžetskog novca odabranim klijentima. U ovom slučaju agenciji „Tomas Kuk“.

Problem je, međutim, što su sredstva u budžetu za te namjene već potrošena, pa će se morati obezbijediti dodatni novac, što je dodatni trošak iz budžeta.

Biće obezbijeđena dodatna sredstva jer je budžet za promociju turizma već potrošen. Od 1,7 miliona maraka, koliko je u budžetu bilo namjenjeno za razvoj turizma u ovoj godini, već je 1,1 milion maraka otišao OC „Jahorina“, dok je na račun firme „Lotika“ Emira Kusturice, koji je većinski vlasnik „Andrićgrada“ u Višegradu, leglo 350.000 KM. Sve to je učinjeno mada je ranije bilo utvrđeno da maksimalni mogući iznos granta može iznositi 30.000 KM.

Ministarka trgovine i turizma Dragica Kovač, u svemu tome, trebalo je da posluži samo kao čuvar pečata i da ovjeri i potpiše naloge za ovakvu raspodjelu novca, što se njoj nije nimalo svidjelo.

Krajem juna objavljeno je da je Kovačeva podnijela zahtjev za razrješenje sa ministarske pozicije, jer se, kako su spekulisali pojedini mediji, navodno nije “snašla” u ulozi ministra.

Kovačeva je kadar DEMOS-a, partije Nedeljka Čubrilovića, koja je nastala nakon izbora, kada je došlo do cijepanja DNS-a Marka Pavića.

Žurnalovi izvori iz Vlade RS tvrde da ni u samom DEMOS-u nisu zadovoljni radom Kovačeve, a da je ona sama veoma frustrirana činjenicom što joj nalozi kako će se dijeliti novac za razvoj turizma u RS, stižu „odozgo“ .

Kovačeva bi, prema saznanjima Žurnala, uskoro trebalo da bude smijenjena sa te funkcije, a već duže vrijeme ne dolazi na posao. Problem je nastao što DEMOS za tu poziciju nema rezervnog igrača, odnosno Čubrilović u svojim redovima trenutno nema nijednog drugog pripadnika hrvatskog naroda kojem bi mogao povjeriti tu funkciju.

(Žurnal.info)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare