26. Maja 2022.

Dva filma i dvije nove serije – ljude opet interesuje život carice koju zovu Dajana 19. vijeka

Big Portal

“Corsage”, prvi od filmova, premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Kanu u petak, dok se serija “Sisi”, koja govori o njenom ranom životu i turbulentnom braku s carem Francom Jozefom, emituje na nemačkom programu RTL+. Serija je dobila pozitivne kritike i podigla buru iskrenim prikazom seksualnosti mlade carice.

Švajcarsko-američka glumica Dominik Devenport koja u seriji igra Sisi rekla je da nagli porast interesa za austrijskom caricom proizlazi iz želje da se “pronađe više ženskih priča”.

Iako je Sisi bila jedna od najslavnijih žena 19. veka, Davenport smatra da joj je život bio “pun krajnosti i bola”. Udana za Franca Jozefa sa samo 16 godina, negodovala je zbog krutih protokola i ograničenja koja su je gušila na habsburškom dvoru.

Davenport kaže da su mnoga pitanja koja je sebi postavila u seriji identična onima koje i danas muče mlade: “Kako mogu ostati svoja; kakve odluke donosim, kako se nositi sa svime što se od mene očekuje?”. Izlazak konkurentske Netfliksove serije “Carica” koja je još u produkciji, predviđen je kasnije ove godine.

Zvezda iz kraljevske porodice

Istoričarka Martina Vinkelhofer navodi da je Sisi “jedna od prvih slavnih evropskih žena”.

“Treba uzeti u obzir da je u austrijsku istoriju ušla s početkom masovnih medija”, rekla je.

Pojava fotografija proširila je njenu slavu – “odjednom ste imali carevu suprugu koju ste zaista mogli da vidite”. S obzirom na trenutnu glad za pričama o snažnim ženskim likovima ne iznenađuje novo zanimanje za caričin život, ustvrdila je Vinkelhofer. Pored svega, Sisi je bila opsednuta svojim imidžom i izgledom.

U elegantnoj vili Hermes iz 19. veka na periferiji Beča, u kojoj je carica boravila u poznijim godinama, kustos Mihaela Lindinger pokazuje sprave za vežbanje koje je Sisi koristila kako bi se “održala mladom do poslednjih dana”.

Sisi u starijoj životnoj dobi, kada se odmakla od muža i života na dvoru u filmu “Corsage” glumi Viki Krieps, hvaljena glumica rođena u Luksemburgu koja se probila uz Daniela Dej-Luisa u “Fantomskoj niti”.

U caričinoj spavaćoj sobi tmurni kip imena Melanholija podseća na tugu koja ju je prožela nakon samoubistva sina i prestolonaslednika Rudolfa 1889. godine. Ni deset godina kasnije, u dobi od 60 godina, i ona je ubijena u atentatu italijanskog anarhiste u Ženevi.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare