Dužina drvoreda 45,5 km, ali Banjaluci fali još zelenila - BIGportal.ba
Banja Luka

Dužina drvoreda 45,5 km, ali Banjaluci fali još zelenila

Nedostatak drvoreda i parkova na području grada Banjaluka je bolna tačka, a indeksi popunjenosti se smatraju nedovoljnim, ističe se u Studiji grada zelenila Urbanističkog plana 2020-2040. godine.

“Ukupna dužina uličnih drvoreda je 45,569 km, a samo 72 ulice u gradu su sa drvoredima. U drvoredima raste ukupno 7.559 stabala i taj broj je veći za 60 odsto u odnosu 1885. godinu, ali izgradnju saobraćajne infrastrukture nije pratilo formiranje drvoreda”, navodi se u ovoj studiji.

Kako se naglašava u studiji, očigledan je problem popunjenosti drvoreda, na koji su upozoravale sve urađene studije.

“Indeksi popunjenosti kreću se od 0,30 do 4,87 stabala na 10 metara, a prosječna vrijednost je 1,66, koja se smatra nedovoljnom”, stoji u Studiji grada zelenila.

Dodaje se da je jedini park koji je osnovan nakon zemljotresa 1969. godine park Kupusište, sa stablima koja tek prelaze donji prag funkcionalnosti.

“Uobičajen donji prag veličine za ovu kategoriju je jedan hektar. U slučaju našeg grada prinuđeni smo da ovaj prag spustimo na 0,9 hektara. U parku ‘Mladen Stojanović’ su izuzetni primjerci zelenila, kakvi se ne sreću u širim okvirima. Ukratko, parkovi su skoro čitav vijek bolna tačka zelene matrice grada. Prvi i osnovni problem jeste nedostatak parkova. Ipak, uočljivo je popravljanje ovog parametra u posljednje dvije godine”, ističe se u studiji.

Navodi se da zatečeno stanje zahtijeva izradu dugoročnog programa koji bi na čvrste projektne osnove postavio problem dobrog izbora vrsta za drvorede.

Maja Manojlović, rukovodilac Studijskog programa Ekologija i zaštita životne sredine na PMF-u, kazala je za “Nezavisne” da je potrebno napraviti što više zelenih površina na području grada koje su neophodne za postojanost što više različitih beskičmenjaka i sitnih sisara.

“Izgradnja parka kod tržnog centra ‘Delta planet’ je zaista dobra priča i ovo bi podiglo kvalitet drvoreda i parkova jer tim dijelom veže park ‘Mladen Stojanović’, područje Banjalučkog polja, te kampus, koji je po biodiverzitetu posebno značajan i veže dio obale Vrbasa ka Vrbanji, gdje je dobra zastupljenost zelenila.

Generalno, potrebno je povezati Banj brdo i gradske koridore ka Slatinskoj šumi, odnosno iz svih pravaca grada, kako bi se smanjilo aerozagađenje i podigao kvalitet vazduha za lokalno stanovništvo, ali i sa aspekta biodiverziteta samog živog svijeta”, objasnila je Manojlovićeva.

Podsjećamo, u februaru je gradonačelnik Draško Stanivuković najavio izgradnju najvećeg gradskog parka sa jezerom, koji će biti stacioniran kod tržnog centra “Delta planet”, a već su počeli pripremni radovi na krčenju ove parcele.

Nezavisne

Danas objavljeno

Počele besplatne sportske sekcije u školama: Učenicima omogućen dodatni vid fizičkog angažovanja

M.

Dom zdravlja Banjaluka: Plan vakcinacije za period od 18. do 23. oktobra

M.

Zbog kvarova bez grijanja nekoliko banjalučkih naselja

M.

Ostavite komentar