18. Augusta 2019.

„Duša ruže“ najskuplji dragi kamen izbrušen u Rusiji

Big Portal

„Živahni, živopisni ljubičasto-ružičasti“ dragi kamen nazvan je „Duh ruže“ u čast legendarne baletske minijature koju je izvodio baletski ansambl Sergeja Djagiljeva, “Ballets Russes”.

Izbrušen je u Moskvi iz veoma retkog 27,85 karatnog ružičastog sirovog kristala koji je nazvan „Nižinski“, pronađenog 2017. godine u nalazištu Ebelijah u Jakutiji na severoistoku Rusije.

Bio je to najveći ružičasti kristal koji je ikada otkriven u Rusiji i imao je besprekorne karakteristike, a njegovo otkriće je odjeknulo širom sveta.

Proces pripreme i sečenja je izveden u specijalizovanoj fabrici “Diamonds of Alrosa” u Moskvi i trajao je punu godinu dana, jer su veličina, boja i bistrina kristala zahtevali posebnu negu i vrhunsku veštinu sečenja da ne bi došlo do pucanja.

Najpoznatija američka laboratorija koja je vršila procenu ovog dijamanta, navodi da je ovo najveći i najživopisniji ljubičasto-ružičasti dijamant koji su ikada sertifikovali.

„Duša ruže“

Baletska minijatura „Duša ruže“ koju je izvodila poznata baletska kompanija Sergeja Djagiljeva, “Ballets Russes” , premijerno je izvedana 1911. godine u poznatom Teatru Monte Karlo.

Desetominutnu minajaturu su izvodili dve najveće zvezde ove družine, Tamara Karsavina i Vaclav Nižinski.

I posle sto godina ova baletska minijatura se izvodi na svim najuglednijim baletskim scenama u svetu.

„Dijamant ove boje, besprekorne unutrašnjosti, sa savršenim vizuelnim karakteristikama na tržištu se pojavljuje, bukvalno, jednom u generaciji“, istakao je Ejdan Rejhminov, član odbora “Fancy Color Research Foundation” i jedan od najcenjenijih stručnjaka na svetu za obojene dijamante.

Obojeni dijamanti nastaju mešanjem hemijskih elemenata poput bora ili azota i zbog svoje retkosti uvek su i najskuplji. Kompanija „Alrosa“ još nije odlučila kako će prodati dragulj, putem aukcije ili na drugi način, jedino je odredila datum prodaje za novembar ove godine.

Prethodni rekord u ceni dragog kamenja postavila je aukcijska kuća „Sotebi“ koja je 2017. godine proda dijamant „Pink star“ od 59,6 karata za 71 milion dolara. Dijamant „Openhajmer blu“ koji je prodala aukcijska kuća „Kristi“, godinu dana ranije, drži drugo mesto sa cenom od 58 miliona dolara.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare