13. Jula 2019.

Duplo više umrlih nego rođenih

Big Portal

U Republici Srpskoj (RS) je u prvom tromjesečju ove godine registrovano 4. 440 umrlih, a svega 2. 090 rođenih, podaci su Zavoda za statistiku Republike Srpske. minus 2 350.

Republika Srpska je i prošlu godinu završila sa padom nataliteta, ali ne tako drastičnim kao u prvom kvartalu ove godine.

U četvrtom tromesečju 2018. godine u Republici Srpskoj je takođe rođeno značajno manje dece, u odnosu na broj umrlih.

Podaci Zavoda za statistiku pokazuju da je registrovano 3.613 umrlih i 2.416 rođenih, tako da je demografski minus iznosio 1.197. No, u prvom kvartalu ove godine, demografski minus u Republici Srpskoj je skoro dvostruko veći i iznosi 2.350 osoba!

U cijeloj potekloj godini u Republici Srpskoj je rođeno 9.568 beba, a umrla 14.763 lica, tako da je demografski gubitak iznosio nešto manje od 5.200 osoba.

Negativan prirodni prirast stanovništva zabilježen je i u Federaciji BiH gdje je broj umrlih takođe veći od broja umrlih, ali razlika nije tako drastična kao u RS. Nešto bolja situacija u Federaciji bila je samo u sedmom i osmom mjesecu prošle godine, kada je registrovan pozitivan prirodni prirast. Već u septembru ponovo je bio negativan, dok je u oktobru rođeno 24 beba više u odnosu na broj umrlih osoba.

(Agencije)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare