"Dupli mutant strašno zvuči, ali zapravo..." - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

“Dupli mutant strašno zvuči, ali zapravo…”

Dupli mutant zvuči strašno, ali su promene koje ima vrlo slične brazilskom soju. Nije potvrđeno da izaziva težu kliničku sliku, ali ni koliko je vakcina efikasna protiv ovog soja.

Dr Marija Gnjatović sa Instituta za primenu nuklearne energije napominje da ukoliko je ovaj soj zarazniji i bude inficiran veći broj ljudi, može rasti i broj pacijenata sa težom kliničkom slikom, imajući u vidu njihova hronična oboljenja.

“Dupli mutant strašno zvuči, ali zapravo su izmene slične kao kod brazilskog soja. Dogodile su se duple promene na s proteinu jedna je viđena kod brazilskog soja, druga kod kalifornijskog”, navela je Gnjatović.

Kako je navela još uvek ne postoji naučni rad koji potrvđuje da ovaj soj virusa izaziva težu kliničku sliku, ali i ukoliko pravi problem da se brže širi svakako će biti veći broj hospitalizacija i ozbiljnih slučajeva.

Upitana o efikasnosti vakcina, ona je kazala da to nije poznato, ali da je sigurno da što veći broj promena na S proteinu sve je manja šansa da će vakcine delovati 100 odsto.

“Svakako će neki nivo zaštite pružiti i vakcina kao i priroda infekcija. Kao i brazilski i indijski soj pravi veliki broj reinfekcija na području gde je zastupljen. Ako se zarazi veliki broj ljudi biće i veći broj sa kliničkim slikama, imajući u vidu hronična oboljenja ljudi”, navela je Gnjatović.

Danas objavljeno

Kako izabrati slatku i zrelu lubenicu

Vanja A

Ananas moćan saveznik u borbi protiv grčeva i gubljenja kilograma

Vanja A

4 pravila za brigu o koži ukoliko se tuširaš češće tokom ljeta

Vanja A

Ostavite komentar