“Dugoročne posljedice kovid-19 još uvijek nisu poznate” - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Dugoročne posljedice kovid-19 još uvijek nisu poznate”

Potencijalne dugoročne posljedice kovid-19 još uvijek nisu poznate, posebno kada je riječ o djeci koja su se oporavila od ove bolesti, izjavio je direktor Svjetske zdravstvene ogranizacije Tedros Adhanom Gebrejesus tokom brifinga održanog u Ženevi.

Znamo da djeca i adolescenti mogu da budu zaraženi i da zaraze druge. Znamo da ovaj virus može da ubije djecu, ali da djeca obično imaju blaži oblik zaraze i da ima veoma malo ozbiljnih slučajeva i smrtnih slučajeva od kovid-19 među djecom i adolescentima – rekao je Gebrejesus.

–Podaci kojima raspolažemo pokazuju da je manje od deset odsto registrovanih slučajeva i manje od 0,2 odsto smrtnih ishoda zabilježeno među osobama mlađim od 20 godina.

Direktor SZO je rekao da je potrebno više istraživanja o faktorima koji povećavaju rizik od obolijevanja od ozbiljnih oblika kovid-19 i smrtnog ishoda od posljedica bolesti među djecom i adolescentima.

On je istakao da potencijalne dugoročne posljedice po zdravlje onih koji su bili zaraženi korona virusom još uvijek nisu poznate, prenosi TAS.

–Iako djeca uglavnom ne obolijevaju od ozbiljnih oblika kovid-19, ona pate na drugi način – rekao je Gebrejesus.

U mnogim zemljama rad nekih od osnovnih službi, poput ustanova u kojima se obavlja vakcinacija, poremećen je tokom pandemije, dok milioni djece širom svijeta mjesecima nisu prisustvovali nastavi, objasnio je direktor SZO.

–Usljed razarajućih posljedica po djecu, mlade i društva u cjelini, odluka o zatvaranju škola trebalo bi da bude posljednja opcija – rekao je Gebrejesus.

Direktor SZO je istakad da, ukoliko vlasti donesu takvu odluku, ona bi trebalo da bude privremena i uvedena na lokalnom nivou, u onim područjima u kojima je veliki broj ljudi zaražen.

–Bezbjednost djece u školama nije samo zadatak škola, vlada ili porodica, to je zadatak svih nas – podvukao je Gebrejesus.

Foto: Fabrice Coffrini/EPA
Autor: Tanjug

Danas objavljeno

Dom zdravlja Banjaluka: Plan vakcinacije za period od 18. do 23. oktobra

M.

Redovna sjednica Predsjedništva BiH; Dodik: Glasaću protiv svih odluka

M.

Pucnjava na Univerzitetu u Luizijani, jedna osoba ubijena

M.

Ostavite komentar