Dugo se čekalo na istraživanje u SAD o vakcini AstraZeneke, a sad su stigli rezultati - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Dugo se čekalo na istraživanje u SAD o vakcini AstraZeneke, a sad su stigli rezultati

Univerzitet Oksford saopštio je danas da je njegova “vakcina za svet” sigurna i 79 odsto efikasna u celini, prema podacima dugo očekivanog kliničkog ispitivanja u Sjedinjenim Američkim Državama, zajedno sa Čileom i Peruom.

U saopštenju, istraživači iz Okforda, koji su razvili lek za farmaceutski gigant AstraZeneka, rekli su da je njihova vakcina protiv koronavirusa “sigurna i visoko efikasna”.

U ispitivanjima, koja su obuhvatila 32.000 učesnika u svim starosnim grupama, dobrovoljci su dobili ili dve standardne doze vakcine Okford-AstraZeneka ili placebo vakcinu, u intervalu od četiri nedelje, rekli su istraživači sa Okforda.

Naučnici su rekli da podaci pokazuju da je vakcina 79 posto efikasna protiv simptomatskih bolesti kovid 19 i 100 odsto efikasna protiv teške bolesti.

Istraživači su naveli da Odbor za nadzor podataka i bezbednosti u SAD “nije prijavio nikakve probleme među učesnicima koji su primili bar jednu dozu vakcine”.

Rezultati su objavljeni u kratkom saopštenju za štampu. AstraZeneca je rekla da će predati pune rezultate naučnoj zajednici u recenziranom medicinskom časopisu i regulatorima američke Uprave za hranu i lekove da traže hitno odobrenje za upotrebu, prenosi “Washington post”.

Danas objavljeno

Humus: Najzdraviji namaz na svijetu

Vanja A

Ova domaća maska spas je za masnu kožu

Vanja A

Varivo s kupusom

Vanja A

Ostavite komentar