"Duga pauza u dijalogu Beograda i Prištine zaustavila napredak" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Duga pauza u dijalogu Beograda i Prištine zaustavila napredak”

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš ocenio je da je duga pauza u dijalogu Beograda i Prištine pod okriljem UN zaustavila napredak ka normalizaciji odnosa.

To je otvorilo rizik od narušavanja stabilnosti na terenu.

U novom tromesečnom izveštaju o radu Unmika koji će biti razmatran na sutrašnjoj sednici Saveta bezbednosti UN Gutereš se založio za skoro formiranje nove vlade Kosova nakon izbora kako bi se dijalog s Beogradom mogao brzo nastaviti, kao i za uklanjanje svih prepreka za nastavak dijaloga.

MOŽDA VAS ZANIMA

Gutereš je u izveštaju koji se odnosi na period od 16. maja do 15. septembra pozdravio napore usmerene na osiguravanje veće uključenosti širih segmenata društva u političke procese na Kosovu, dodajući da posebno ohrabruje žene i mlade da se uključe i da predvode u demokratskom upravljanju Kosovom.

On je naveo da je za izgradnju poverenja Kosovu neophodno jačanje vladavine prava i kredibilno, nezavisno i nepristrasno sudstvo.

Generalni sekretar UN je pozdravio napore da se žrtvama seksualnog nasilja tokom konflikta na Kosovu obezbedi pravo na odštetu, ali je ukazao da proces obeštećivanja žrtava nije u potpunosti inkluzivan.

Gutereš je pozvao sve relevantne aktere da štite versku baštinu na Kosovu i da obezbede da mesta za bogosluženje budu bezbedna kako bi sve zajednice mogle da praktikuju svoju veru u miru.

Takođe je pozvao kosovske institucije i međunarodne aktere da nastave punu podršku i saradnju u naporima u istrazi zločina počinjenih tokom sukoba na Kosovu, što je, kako je ocenio, od suštinske važnosti za mirnu budućnost Kosova.

Gutereš je u izveštaju pozdravio kontinuirane napore Radne grupe za nestale, kao i planiranu izmenu Zakona o nestalima ocenivši da je rasvetljavanje sudbine nestalih na Kosovu ključno za postizanje dugoročnog poverenja.

Gutereš je naveo da je razočaran zbog malih doprinosa fondu UN za podršku zajednicama Aškalija, Egipćana i Roma pogođenih trovanjem olovom na Kosovu i pozvao države članice, ostale aktere i organizacije da doprinesu fondu.

Generalni sekretar UN je izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog privođenja pripadnika Unmika 28. maja i nastavka sudskog postupka koji protiv njih vode kosovske vlasti, koje je pozvao da osiguraju poštovanje privilegija i imuniteta pripadnika UN.

Danas objavljeno

Drama u centru Sarajeva: Pucali na autobus, putnici prestravljeni pobjegli

Vanja A

Ustavni sud BiH ukinuo Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS

Vanja A

Dodik: Srpska će uspostaviti agenciju za lijekove

Vanja A

Ostavite komentar