Dug u zdravstvu milijardu i 60 miliona maraka - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Dug u zdravstvu milijardu i 60 miliona maraka

Dug u zdravstvu Republike Srpske trenutno iznosi milijardu i 60 miliona maraka.

Predsjednik Vlade Srpske, Radovan Višković, priznao je pred narodnim poslanicima da nije uspio da smanji dug niti da ga održi na milijardi maraka koliko je bio kada je on preuzeo premijersko kormilo. Iz opozicije mu poručuju da prihvati krivicu i konačno preuzme odgovornost za svoj neuspjeli rad.

Akcioni plan za rješavanje problema u zdravstvu koji je donesen u martu prošle godine, i koji je Radovan Višković bombastično najavio nije urodio plodom. 
Dugovi u zdravstvu su nastavili da rastu i popeli se na jednu milijardu i 60 miliona maraka. To je priznao Radovan Višković pred narodnim poslanicima.

Iako je predsjednik Vlade Srpske pokušao da se opravda najavljujući donošenje novih zakona u zdravstvenom sistemu, Jelena Trivić, koja mu je i postavila poslaničko pitanje u vezi sa trenutnim stanjem u zdravstvu, poručuje da novi podatak o dugu koji se povećao dovoljno govori o Viškovićem radu na oporavku zdravstva.

Bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić poručuje Viškoviću da prihvati da nije uspio da realizuje četiri mjere za oporavak zdravstva iz ekspozea koje je najavio. 

Jedan od glavnih indikatora da Višković ništa nije uradio je svakako povećanje duga, a drugi se odnosi na likvidnost odnosno nelikvidnost zdravstvenih ustanova koje su podigle kredite kako bi uopšte funkcionisale.

Radovan Višković je prvi predsjednik Vlade Srpske koji je još prije nešto manje od godinu dana priznao da zdravstvo Republike Srpske grca u dugovima te da premašuje milijardu maraka. 

Višković je u martu prošle godine izjavio i da će u naredne tri godine iz budžeta biti isplaćeni dugovi zdravstvenih ustanova za poreze i doprinose, te da je oporavak zdravstva prioritet rada njegove Vlade. 

(BN TV)

Danas objavljeno

Majka bacila dvoje djece kroz prozor; “Umorna od toga što je sama”

M.

Fon der Lajen poručila: Cilj EU do kraja 2021. izvesti 700 miliona doza vakcina protiv korone

M.

Tragedija: Utopilo se dvoje djece kod Lovćenca

M.

Ostavite komentar