31. Maja 2022.

DuckDuckGo za iOS i Android ne štiti privatnost korisnika u potpunosti

Big Portal

Međutim, partnerstvo DuckDuckGo sa Microsoftom može koštati kompaniju statusa usluge “bez praćenja”.

Istraživač privatnosti Zak Edvard je nedavno otkrio da, iako veb pregledač DuckDuckGo sprečava sajtove kao što su Facebook i Google da prate korisnike, Microsoftovi veb sajtovi, uključujući LinkedIn i Bing, u potpunosti zaobilaze ovu blokadu. On je na Twitteru objavio da DuckDuckGo pregledači za iOS i Android ne blokiraju tragače (tracker) trećih strana. To je u suprotnosti sa onim što se tvrdi za pregledač, i praktično potkopava čitavu ideju zbog koje DuckDuckGo postoji.

Edvard je rekao da misli da Google i Apple imaju obavezu prema korisnicima da uklone aplikacije iz svojih prodavnica koje tvrde da rade nešto što ne rade, samo zato što to matičnoj kompaniji donosi više novca.

Izvršni direktor i osnivač kompanije DuckDuckGo Gabrijel Vajnberg je priznao da pregledač dozvoljava Microsoftu da zaobiđe njegove blokade praćenja unutar pregledača, i to namerno. Prema Vajnbergu, razlog je sporazum o sindikaciji pretrage koji imaju dve kompanije, prema kome je DuckDuckGou dozvoljeno da koristi Bing rezultate pretrage. To je najznačajniji deo rezultata iz mešavine od preko 400 izvora. Vajnberg je takođe pojasnio da ovaj ugovor utiče samo na pregledač, a ne na sam pretraživač.

Nakon Edvardovog otkrića, Vajnberg je potvrdio da kompanija radi sa Microsoftom na uklanjanju ove odredbe iz ugovora, istovremeno obećavajući ažuriranje u Play Storeu i App Storeu sa pojašnjenjem. On je takođe istakao da, iako njihov pregledač možda nije savršen, on i dalje mnogo više čuva privatnost od konkurencije – Safarija, Firefoxa i drugih veb pregledača.

Vajnberg kaže da DuckDuckGo nikada nije obećavao 100 posto anonimnosti preko svog pregledača. Ipak, ovo je prilika za kompaniju da bude malo otvorenija o tome šta korisnici zapravo dobijaju od obećane privatnosti.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare