Dubravka Šuica dobila zeleno svjetlo Odbora za ustavna pitanja EP-a - BIGportal.ba
Region Vijesti

Dubravka Šuica dobila zeleno svjetlo Odbora za ustavna pitanja EP-a

Hrvatska kandidatkinja za potpredsjednicu Evropske komisije Dubravka Šuica nakon saslušanja u Evropskom parlamentu ima potrebnu većinu za pozitivnu ocjenu.

Odbor za ustavna pitanja, pojačan članovima Odbora za rad i socijalna pitanja te Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova saslušali su u četvrtak naveče Dubravku Šuicu, kandidatkinju za potpredsjednicu Komisije za demokratiju i demografiju.

Odmah nakon saslušanja sastali su se koordinatori političkih grupa. Prema nezvaničnim informcijama iz Evropskog parlamenta Šuičinim nastupom zadovoljni su u njenoj političkoj grupi EPP-u, zatim socijaldemokrati , liberali i evropski konzevativci i reformisti (ECR). Protiv su krajnja ljevica, Stranka evropske ljevice i krajnja desnica Identitet i demokracija te zeleni.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković već je čestitao Šuici na uspjehu.

  • Čestitam na potvrdi u Odboru za ustavna pitanja Europskog parlamenta za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju. Veliki uspjeh za Hrvatsku! – poručio je Plenković prekoTtwittera.

Svi predloženi kandidati moraju proći saslušanja pred nadležnim odborom Evropskog parlamenta. Koji odbor ili više njih saslušava pojedine kandidate zavisi o resoru koji im je dodijeljen.

Koordinatori u Odboru za ustavna pitanja sada trebaju u roku od 24 sata poslati čelnicima parlamentarnih odbora povjerljivo pismo s preporukama je li Šuica prošla taj test.

Konferencija predsjednika parlamentarnih odbora 15. oktobra će ocijeniti ishode svih saslušanja i dostaviti svoje zaključke konferenciji predsjednika Evropskog parlamenta koju čine predsjednik EP-a i šefovi poslaničkih klubova. Ona donosi konačne procjene i odlučuje koji su kandidati zadovoljili, za koje traže novo saslušanje, a za koje nove alternativne kandidate.

Bude li potreba za dodatnim saslušanjem ili saslušanjem alternativnih kandidata, to će se organizovati 14. i 15. oktobra.

Glasanje o cijeloj EK predviđeno je 23. oktobra na plenarnoj sjednici u Strazburu ako sve prođe u redu, nova komisija preuzima dužnost 1. novembra.

agencije

Danas objavljeno

Olujni vjetar i kiša na Krimu; Bez struje oko 56.000 ljudi

M.

Hiljade ljudi u Šapcu – Građani izašli na ulice

M.

Snijeg izazvao velike probleme na putevima u BiH: Ima i obustava saobraćaja

M.

Ostavite komentar