12. Maja 2022.

Dua Lipa ne prestaje da lobira: “Vjerovali su u mene kad niko nije”

Big Portal

Kako se ističe u tekstu u Vogu, pevačica oseća veliku povezanost sa krajem svojih predaka, a autori teksta napominju da su se na ovom tlu na kraju prošlog veka dogodili veliki sukobi.

“Njeni roditelji, Dukagjin i Anesa su 1992. godine napustili Prištinu, u egzodusu u kojem je iz regije izbeglo oko milion Albanaca zbog progona koje je nad etničkom većinom na Kosovu sprovodio Slobodan Milošević”, napisali su u tekstu.

https://www.instagram.com/p/CdYHPnYACBi/?utm_source=ig_embed&ig_rid=86695570-5fa9-40d4-8b80-43f2126e117f

Kako je Dua Lipa rekla na Kosovo se preselila kad joj je bilo 11 godina.

Preko noći je “od albanske devojke koja želi da je zovu Amber da bi zvučala više engleski postala engleska devojka koja govori albanski sa naglaskom”.

“Kad sam čula priče svoje ujne i bakinih prijateljica o tome kako su izgubile očeve, braću, kako su ih odvukli iz njihovog doma sa Kosova, te stvari su me duboko potresle”, prisetila se pevačica.

“Dua, čije ime na albanskom znači ljubav, ističe se ne isključivo svojom fizičkom pojavom nego i po načinu na koji je odlučila da koristi uticaj koji ima kao zvezda”, napisali su u Vogu te su istakli da ona, uprkos svojoj “dominaciji na listama” nije takmičarski raspoložena.

To pak, piše Vog, pripisuje svojem bliskom odnosu s kosovskom zajednicom: “Oni su mi toliko dali. Verovali su u mene kad niko drugi nije. Zato i ja, ako već mogu, želim da poguram druge ljude”, rekla je pevačica za časopis i istakla da je uvek “na strani potlačenih”, što se i vidi iz njenog zalaganja za prava izbeglica, za LGBTQ prava i za jednakost svih rasa.

Neverovatno, ali čini se da Dua Lipu nisu potresle priče i sudbine njenih komšija srpske nacionalnosti, kojih je bilo neuporedivo više.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare