Državni zatvor počinje u avgustu? - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Državni zatvor počinje u avgustu?

Državni zatvor BiH u Vojkovićima počinje sa radom 1. avgusta, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH, a pred kamerama je to potvrdio i ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Državni zatvor BiH u Vojkovićima počinje sa radom 1. avgusta, saopšteno je iz Savjeta ministara BiH, a pred kamerama je to potvrdio i ministar pravde BiH Josip Grubeša.

Optimisti bi mogli pomisliti da to znači da će konačno, u četvrtak, biti okončana saga zvana “državni zatvor”, koja traje već 13 godina, i koja je građane BiH i donatore koštala oko 38 miliona evra. Do sada.

Ipak, na jeziku vlasti “početak rada” znači nešto sasvim drugo. Naime, kako je precizirano, 1. avgusta će upravnik raspisati konkurs za izbor v.d. direktora, dok će prvi zatvorenici u famozni zatvor stići “sredinom iduće godine”, što će reći za godinu dana.

–Nakon što imenujem upravnika raspisaćemo konkurs. V.d. kojeg ću imenovati pripremiće podzakonske akte za funkcionisanje zatvora i sistematizaciju radnih mjesta, koje će do 15. septembra poslati Savjetu ministara BiH na usvajanje. Nakon toga je potreban period od 4 do 5 mjeseci za raspisivanje konkursa, prijem i obuku osoblja, tako da sredinom naredne godine možemo očekivati prebacivanje prvih zatvorenika – izjavio je Grubeša.

Podsjećamo, kamen temeljac za državni zatvor postavljen je 2006. godine. Ozbiljniji radovi na izgradnji počeli su 2014, a rok za izgradnju bio je 24 mjeseca. Do kraja 2016. godine izgradnja nije završena. Od tada do danas nekoliko puta je najavljivano otvaranje zatvora.

U izgradnju ovog zatvora BiH je uložila 6,4 miliona evra, kredit Savjeta Evrope za njegovu izgradnju iznosi 19,3 miliona evra, a tu su i donacije od 12,1 miliona evra, te tehnička pomoć EU od 1,7 miliona evra. Očekuje se i pomoć SAD za obuku osoblja.

Na prebacivanje u državni zatvore čeka više od 480 pritvorenika i zatvorenika, koji sada borave u zatvorima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

(Srpskainfo)

Danas objavljeno

Opozicija traži novo brojanje za predsjednika RS i za Narodnu skupštinu

Vanja A

Opozicija u Srpskoj sutra predaje zahtjev za poništavanje izbora za predsjednika

Vanja A

Policija provjerava glasanje u Krajišniku odakle potiče Trivićeva

Vanja A

Ostavite komentar