Državni udar: Svrgnut predsjednik - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Državni udar: Svrgnut predsjednik

U afričkoj državi Burkini Faso, vojska je izvršila novi državni udar, osam meseci nakon poslednjeg puča.

Prema pisanju lokalnih medija, aktuelni predsednik, potpukovnik Pol-Anri Sandaogo Damiba, razrešen je dužnosti u televizijskom govoru nove vlade na državnoj televiziji RTB u petak uveče.

Burkinu Faso sada predvodi kapetan Ibrahim Traore iz Oružanih snaga Burkine, navodi se u saopštenju.

Privremeni parlament je navodno raspušten, a ustav suspendovan. Granice zemlje su sada navodno zatvorene, a nove vlasti su uvele policijski čas od 5 sati ujutro.

Bivši predsednik Denimba je do petka rekao da vodi pregovore sa svojom “braćom po oružju”. Istovremeno je pozivao stanovništvo na mir.

Vojnici su od ranog jutra stacionirani na centralnim lokacijama u glavnom gradu Burkine, Uagadugu. Takođe su blokirali pristup predsedničkoj palati. U petak uveče u prestonici se čula pucnjava.

Opkolili su i sedište televizijske i radio stanice RTB, javlja reporter dpa iz Uagadugua. Vojnici su takođe čuvali stražu ispred vojnih baza u gradu.

Vojska je preuzela vlast u januaru, rekavši da želi da pojača bezbednost u zemlji.

Situacija je godinama nestabilna
Politička i humanitarna situacija u Burkini Faso je nestabilna dugi niz godina. Tamo su aktivne naoružane grupe, kao i u susednom Maliju i Nigeru, od kojih neke pripadaju terorističkoj grupi Islamska država ili terorističkoj mreži Al-Kaida.

Uprkos bogatim nalazištima zlata, stanovnici Burkine Faso pate od dugotrajnih suša i gladi.

Sigurnosna situacija se nedavno pogoršala, što je izvršilo pritisak na prelaznu vladu koju vodi Damiba. U septembru je desetine vojnika i civila ubijeno u dva napada na konvoje za snabdevanje na severu zemlje.

Danas objavljeno

Međunarodna zajednica hitno da zaustavi ludilo koje vlada u Prištini

M.

Završena akcija pljenidbe vina porodice Petrović

M.

Napao djevojku, ona se odbranila kišobranom

Vanja A

Ostavite komentar