Državna studija u Peruu: Sinofarm efikasan 50,4 odsto - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Državna studija u Peruu: Sinofarm efikasan 50,4 odsto

Dve doze vakcine Sinofarma bile su efikasne 50,4 odsto u sprečavanju infekcije kovidom kod zdravstvenih radnika u Peruu, gde se povećava broj obolelih usled prisustva raznih stojeva, a davanje treće, buster doze, može da se uzme u razmatranje, navela je tamošnja državna studija.

Navodi da je Sinofarmovu vakcinu, kojom se Peru borio protiv žestokog drugog talasa kovida u kojem su dominirali lambda i gama soj, dobilo 400.000 zdravstvenih radnika koji su bili na prvoj liniji fronta, preneo je Rojters.

Većina zdravstvenih radnika dobila je obe doze. “Efikasnost u sprečavanju infekcija nije velika i to je nešto što moramo da razmotrimo kada veliki broj stanovništva dobije obe doze.

Tada možemo da razmatramo o buster dozi, kako bismo pojačali zaštitu za medicinske radnike koji su u neposrednom dodiru sa kovidom”, navodi se u studiji koju su objavili naučnici sa Državnog instituta zdravlja i još dva istraživačka instituta.

Vakcina je, međutim, 94 odsto efikasna u sprečavanju smrtnih slučajeva ukoliko se prime dve doze. Neke države, poput Kambodže i Ujedinjenih Arapskih Emirata, ponudile su svojim građanima vakcine AstraZeneke i Fajzera kao buster dozu, nakon revakcinacije Sinofarmom.

“Najverovatnije da će vam zaista biti potrebna treća doza u nekom trenutku, pitanje je samo kada je najbolje to učiniti i koji tip buster vakcine treba da primite”, rekao je za Rojters Leli Solari, jedan od sedam autora studije.

On je dodao da je efikasnost Sinofarma protiv infekcije niska, ali da je ipak prihvatljiva prema standardima Svetske zdravstvene organizacije.

Peru je u studiju uključio asimptomatske infekcije, a Solari je upozorio da je većina podataka napravljeno na osnovu iskustava zdavstvenih radnika. Medicinski radnici u Peruu su vakcinisani isključivo Sinofarmom, jer je kineska vakcina prva stigla u južnoameričku zemlju, a kasnije su stanovnici imunizovani i vakcinama Fajzera i Astrazeneke.

Danas objavljeno

Slatko i Slano: Šarmantni kesten

Vanja A

Je li vrijeme da isključite kompjuter?

Vanja A

Ovsena kaša sa bundevom i brusnicama

V.R.

Ostavite komentar