Državna bezbjednost Hrvatske i navijačke grupe uoči raspada SFRJ - BIGportal.ba
Fudbal Sport

Državna bezbjednost Hrvatske i navijačke grupe uoči raspada SFRJ

Časopis “Istorija 20. veka” analizirao je navijačke grupe u Hrvatskoj preko odnosa državne bezbednosti u vreme postojanja SFRJ.

Institut za savremenu istoriju u Beogradu u novom izdanju svog časopisa bavi se razvojem navijačkih grupa u Hrvatskoj i socijalističkoj Jugoslaviji.

Politički transparenti, parole, fizički obračuni na tribinama početkom devedesetih godina 20. veka dobar su pokazatelj stanja u jugoslovenskom društvu, porasta međunacionalne mržnje i predstavljaju uvod u raspad Jugoslavije.

Kako je Služba državne bezbednosti Hrvatske sagledavala ovaj fenomen analizirali su dr. sc. Martin Previšić, docent na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Ivan Mlinarić, istoričar iz Zagreba i sin bivšeg fudbalera Dinama i reprezentativca Jugoslavije Marka Mlinarića.

“Ovaj rad želi naglasiti da postoje supstancijalne razlike između pojava vezanih za stadionski nacionalizam u dobu pre i posle Titove smrti. Konkretno, u samoj srži većine ‘ekstremnih’ navijačkih grupa, pogotovo onih koje nastaju u drugoj polovini 20. veka, nalazi se nasilje, a onda i međusobno sukobljavanje. Međutim, za razliku od većine drugih navijačkih grupa, koje se sukobljavaju zbog čisto klupskih, gradskih ili regionalnih razlika, navijačke grupe u Jugoslaviji sukobljavaju se po nacionalnoj liniji. Takođe, odnos i pojava nacionalizma na stadionima, fenomen je usko vezan uz krizu i raspad zemlje, kao pojava koja je zahvatala i druge sfere društva”, navodi se u zaključku ovog naučnog rada.

Politički transparenti, parole, fizički obračuni na tribinama početkom devedesetih godina 20. veka dobar su pokazatelj…

Posted by Istorija 20. veka on Tuesday, February 25, 2020

Danas objavljeno

Iznenađenje u Astani: Gofan bolji od Alkarasa

Zeljka

Liga šampiona: Kreće drama – Barsa na Meaci

Zeljka

Zvezdino “dete” fudbaler godine u MLS-u

Zeljka

Ostavite komentar