Državljani BiH pri ulasku u EU moraće skenirati lice i dati otisak prstiju - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Državljani BiH pri ulasku u EU moraće skenirati lice i dati otisak prstiju

Državljani BiH od februara 2022. godine će pored pasoša prilikom ulaska u Evropsku uniju morati skenirati kažiprst jedne ruke, dok će prilikom prvog prelaska na teritoriju EU skenirati lice te dati otisak četiri prsta jedne ruke.

Zvanična informacija o pooštrenim mjerama EU je objelodanjena u Varšavi na konferenciji u organizaciji Frontexa, što je za Klix potvrdio savjetnik direktora Granične policije BiH Svevlad Hofman.

– Evropska komisija je donijela direktivu u cilju bolje zaštite spoljašnjih granica EU i povećanog obima kriminala. Tzv. Morfing je kompjuterska tehnika koja mijenja fotografije lica na putnim ispravama. Dosadašnji sistemi zaštite i koji su danas aktuelni su pokazali da je kriminal toliko napredovao da se mogu mijenjati fotografije na važećim putnim ispravama. Da bi se adekvatno odgovorilo na taj kriminal koji je posebno izražen za krijumčarenje ljudi što je trenutno zlatna koka za krijumčare donijela se odluka o pooštrenim mjerama – kazao je Hofman.

Zbog svega navedenog državljani trećih zemalja, odnosno onih koji nisu građani Evropske unije će biti podvrgnuti utvrđivanju autentifikacije.

– Svi državljani trećih zemalja, a što je i BiH, od februara 2022. biće podvrgnuti dodatnim graničnim provjerama kroz to da će putnici koji prvi put budu prelazili granicu EU pored pasoša potvrditi identitet na način da će im biti skenirano lice te uzet otisak četiri prsta desne ruke. To će biti pohranjeno u posebnu bazu koja će egzistirati u policijama unutar EU – objasnio je savjetnik direktora GP BiH.

Svaki naredni put građani BiH, sve dok BiH ne postane članica EU, će biti provjereni na način da moraju dati i digitalni otisak kažiprsta pri ulasku u neku od zemalja EU.

Na pitanje da li to znači da će državljani BiH u ljetnoj sezoni, kada vladaju velike gužve na granicama, morati davati otisak prsta pri ulasku u Hrvatsku, Hofman odgovara potvrdno.

– Za nas je to posebno interesantno jer većina naših državljana putuje u Hrvatsku ili kroz Hrvatsku putuje dalje u EU. Teško je sada spekulisati, ali sigurno da će to dodatno usporiti promet putnika iz BiH ka EU koji nemaju pasoš neke od zemalja EU – rekao je.

(Klix)

Danas objavljeno

BiH pred tihim umiranjem

M.

U Srbiji preminula 63 pacijenta, virusom zaraženo 6.697 osoba

M.

Kako su nestale maske iz apoteke UKC Srpske?!

M.

Ostavite komentar