4. Juna 2022.

Državljani BiH mogu da provjere birački spisak

Big Portal

Izborne komisije dužne su da izlože izvode u elektronskoj ili u štampanoj formi u propisanom roku u centru za birački spisak, mjesnim zajednicama, na internet stranici opštine/grada ili izborne komisije i drugim pogodnim mjestima utvrđenim planom izlaganja Privremenog biračkog spiska.

Na taj način birači mogu da pristupe, provjere i izvrše ispravku ili dopunu svojih podataka kod nadležnog organa, te se opredijele za biračku opciju (opština, odnosno mjesto glasanja i način glasanja – lično ili u odsustvu).

Ukoliko izborna komisija ocijeni da u određenom naseljenom mjestu, zbog nemogućnosti elektronske provjere birači neće biti u mogućnosti provjeriti svoje podatke, izvod iz Privremenog biračkog spiska za biračko mjesto koje se nalazi u tom naseljenom mjestu će se odštampati i izložiti na pogodno mjesto za izlaganje s ciljem dostupnosti navedenim biračima.

CIK poziva sve državljane BiH s biračkim pravom da izvrše uvid u izvode iz Privremenog biračkog spiska, te da ukoliko utvrde potrebu za ispravkom i dopunom svojih podataka odmah kontaktiraju nadležni matični ured i centar za birački spisak kako bi se izvršile potrebne ispravke ili dopune.

“Pozivamo sve one koji imaju informaciju da se na izvodima nalaze imena lica koja su umrla da o tome odmah obavijeste nadležni matični ured i centar za birački spisak kako bi se pokrenule procedure upisa tih lica u matičnu knjigu umrlih i da bi se izvršilo brisanje podataka tih lica sa biračkih spiskova koji će se koristiti za potrebe provođenja opštih izbora”, navodi se u saopštenju.

Izvod iz Privremenog biračkog spiska izrađen je sa stanjem na dan raspisivanja izbora, odnosno 4. maja u elektronskoj verziji, po osnovnim izbornim jedinicama i biračkim mjestima sa prethodnih izbora.

Izvod ne sadrži podatke o jedinstvenom matičnom broju i adresi birača, te je s tim u vezi CIK dostavila izvod iz Privremenog biračkog spiska opštinskim/gradskim izbornim komisijama.

Iz CIK-a napominju da se izvod iz Privremenog biračkog spiska izlaže na uvid javnosti u periodu od 120 do 90 dana prije dana održavanja izbora.

Izlaganje izvoda iz Privremenog biračkog spiska na uvid javnosti izuzetno je značajno u segmentu tačnosti, ažurnosti i ukupnog integriteta Centralnog biračkog spiska, napominju iz CIK-a.

Opšti izbori u BiH zakazani su za 2. oktobar ove godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare