DRŽAVA U TEHNIČKOM MANDATU: Milijarde maraka otišle u vjetar - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

DRŽAVA U TEHNIČKOM MANDATU: Milijarde maraka otišle u vjetar

Iako je danas tačno godinu dana otkako su građani Bosne i Hercegovine izašli na izbore i birali svoje favorite među političkim partijama, vlast na nivou BiH i dalje funkcioniše u tehničkom mandatu, dok su brojni projekti i zakoni blokirani.

Niko još ne može sa sigurnošću reći kolike su tačne ekonomske razmjere štete zbog nefunkcionisanja vlasti na nivou BiH, a i u Federaciji BiH, ali se vjeruje da se ona kreće od jedne do više milijardi maraka.

Poznato je da Savjet ministara trenutno funkcioniše u tehničkom mandatu, što znači da ima ograničene mogućnosti i ne mogu donositi nikakve ključne odluke, već većinom proceduralne.

Za to vrijeme autoputevi, granični prelazi, mostovi, zakoni i višemilionski projekti čekaju neka bolja vremena.

I dok se političari inate i ucjenjuju jedni druge oko formiranja vlasti, jedini pravi gubitnici su građani.

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizdić nedavno je kazao da više od 45 sporazuma proslijeđenih iz Savjeta ministara BiH čeka na ratifikaciju, te da su milijarde maraka, po raznom osnovu, blokirane u odlukama koje čekaju na nivou BiH.

S druge strane u Parlamentarnoj skupštini BiH još nije usvojen niti jedan novi zakon. U proceduri ili na čekanju za pokretanje procedure nalazi se preko 30 zakona, od kojih su mnogi važni sa građane, privrednike i generalno za funkcionisanje brojnih procesa.

Blokirane su i mnoge strane investicije na što je ranije ukazala i Evropska banka za obnovu i razvoj, koja je pozvala vlasti BiH da što prije počnu da koriste novac, odnosno da realizuju projekte za koje su im odobrena sredstva. Samo za ovu godinu, veći dio od 300 miliona maraka EBRD ne može da se iskoristi, jer Parlament ne zasijeda.

Predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković je u više navrata kazao da je trenutno zarobljeno i 150 miliona KM „Elektroprenosa BiH“, koje se ne mogu investirati u dotrajalu mrežu.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da smo u proteklih godinu dana izgubili mnogo, a posljedice će se tek vidjeti. On podsjeća da je jedan od osnovnih elemenata dobre poslovne klime uredan i stabilan politički sistem.

–Ako bi bilo koga pitali da li bi ulagao u zemlju u kojoj ne može da se formira vlast, on bi vjerovatno rekao da ne bi – ističe Pavlović.

Dodaje da su, s druge strane, mnogi projekti i programi na čekanju, jer ne mogu da se realizuju zbog činjenice da još nije usvojen budžet na nivou BiH. Sve ovo, kako kaže Pavlović, dovelo je do toga da je poslovna klima sve lošija i da investitora nema ni na vidiku.

–Ono što se evidentira kao strano ulaganje ima veze samo sa nekom eventualnom dokapitalizacijom banke, koja već posluje, ili nekih od obaveza koje su proistekle iz prethodnog perioda ili projekata – naglašava Pavlović.

Podsjeća da gubitke trpe i poljoprivrednici, a jedan od primjera je činjenica da nema ko da potpiše sporazum za izvoz mesa za Tursku. Istovremeno, blokirane su i investicije koje bi trebale biti usmjerene u završetak radova na graničnom prelazu između Bratunca i Ljubovije – most Bratoljub.

–Kada počnemo da sabiramo projekte koji se ne realizuju zato što nemamo usvojen budžet BiH, možemo reći da je u proteklih godinu dana izgubljeno najmanje milijardu maraka – smatra Pavlović.

On vjeruje da je izgubljeno mnogo više milijardi maraka ako se posmatra kontinuitet potrebnih investicija, radova i aktivnosti. Pavlović ističe da ono što se ne započne u ovoj godini, bez obzira koliko je to ulaganja, ono gubi dinamiku nastavka aktivnosti u sljedećem periodu.

I politički analitičar iz Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”, Vehid Šehić, smatra da su građani za ovu godinu dana izgubili mnogo. U međuvremenu, političari su nastavili sa svojom svađalačkom i rušilačkom retorikom, ne mareći uopšte za ekonomske i socijalne probleme u koje država tone.

–Prošla je godina dana od izbora i 11 mjeseci otkako su objavljeni službeni rezultati, a mi tapkamo u mjestu. BiH ne ispunjava svoje uslove na putu ka EU, imamo blokadu zakonodovane vlasti bez koje se ništa ne može raditi. Istovremeno blokirana su i sredstva od međunarodnih finansijskih institucija za izgradnju autoputeva, što samo ukazuje da ovdje samo građani gube, a političari uvijek dobijaju, jer su davno pokazali svoju neodgovornost – kaže Šehić.

Ističe da ovaj problem iznova otvara pitanje nedostatka zakona u BiH, koji bi trebali da predvide rokove za konstituisanje izvršne vlasti, odnosno posljedice koje proizilaze ako se ona ne formira. Ovako, kako ističe Šehić, možemo dočekati i naredne izbore, a da nemamo formiranu izvršnu vlast koja je rezultat Opštih izbora u BiH.

–Ali, to je BiH. Političari su učinili sve besmislenim, pa i izbore, jer se u prvom redu ne poštuje volja građana da imamo vlast. S druge strane, ne može se politika voditi sa konstantnim ucjenama, bez dijaloga i kompromisa. Nema politike bez utvrđenih principa kojih treba da se svi drže – ističe Šehić.

Dodaje da se nakon ove blokade vlasti nameće logično pitanje – šta će nam uopšte izbori i da li nama treba vlast kada smo pokazali da i sa vlašću, ali i bez nje, ova država svakako funkcioniše.

Politika inaćenja

Bivšeg člana Predsjedništva BiH i počasnog predsjednika PDP Mladena Ivanića neformiranje vlasti uopšte ne iznenađuje. Ističe da je na to upozoravao još prije godinu dana.

–Rekao sam da nema šanse da će vlast na nivou BiH biti formirana, jer su u pitanju tri potpuno različite koncepcije, koja jedna drugu isključuju. Kada imate takvu koncepciju onda nema ni želje za kompromisom, niti rješenja – kaže Ivanić.

Dodaje da SNSD, SDA i HDZ BiH niko ne brani da formiraju vlast, ali da niko od njih nije spreman na kompromis. Ivanić smatra da su na gubitku isključivo građani. Plaši se, kaže on, da će i dio projekata, koji su ranije bili dogovoreni, kao što je zaobilaznica kod Doboja, finansiranje nekih komunalnih projekata, vodovoda i slično, na kraju biti zaustavljeni, upravo zbog međusobnog inaćenja ove tri stranke.

–Inate se jedni s drugima, pa ni tamo gdje imaju zajednički interes ne žele na tome da rade – ističe Ivanić.

Srpskainfo, Snježana Karić
Foto: Savjet ministara BiH/RAS Srbija

Danas objavljeno

Hrvatska: Zaraženo 3.117 osoba, preminulo 49

M.

Kao nikad do sad, Putin je zapretio direktno

M.

Uhapšen sudija Osnovnog suda u Banjaluci, osumnjičen za primanje mita

M.

Ostavite komentar