Drugi festival džez muzike u Banskom dvoru - BIGportal.ba
Banja Luka

Drugi festival džez muzike u Banskom dvoru

Nakon velikog drugog Internacionalnog festivala umjetničke muzike „Jesenja sonata“, ovo je druga festivalska manifestacija koju Banski dvor realizuje u ovoj godini, nastavljajući praksu organizovanja reprezentativnih kulturnih sadržaja i programa u vlastitoj produkciji.

Drugi festival džez muzike “Intime jazz fest” konceptualno je zamišljen kao kamerni festival džez muzike koji će se fokusirati na manje sastave i vrhunske soliste ovog muzičkog žanra, uključujući formacije džez kvarteta koji su ušli u festivalsku selekciju.

– Vjerujemo da će i ovogodišnji festivalski program imati jednako snažan odjek kao i prošlogodišnji, te da će svi festivalski sadržaji ponovo biti maksimalno posjećeni i pokazati da Banjaluka ima publiku koja voli i sluša kvalitetnu muziku – rekao je direktor Banskog dvora Mladen Matović.

Čast da otvori “Intime jazz fest” pripašće dvojici vrhunskih džez pijanista, Bojanu Zulfikarpašiću i Vasilu Hadžimanovu, koji će održati svoj cjelovečernji koncert u subotu 23. novembra.

Mediji su ih više puta opisali kao „strašni duo“ koji publici pruža nesvakidašnji užitak slušajući ih kako sviraju na dva klavira.

– U skladu sa dobrom praksom brojnih džez festivala u okruženju, festival će se i ove godine nakon svake koncertne večeri u Banskom dvoru „nastaviti“ u banjalučkom klubu “City Pub”, u kojem će od 22 časa nastupati poznati banjalučki džez sastavi „JazzBless“ i „Combine Quartet“ kojem će se pridružiti i ostali učesnici festivala – objasnio je Matović.

Pored pijanista Bojana Zulfikarpašića i Vasila Hadžimanova, ovogodišnji festivalski program obuhvata koncerte i drugih poznatih džez sastava i istaknutih džez umjetnika. Koncert “Combine kvarteta” održaće se u nedjelju 24. novembra. “Vlada Maričić kvartet” nastupiće u ponedjeljak, 25. novembra, festival će zatvoriti “Vlatko Stefanovski trio” u utorak, 26. novembra.
Pokrovitelj ovogodišnjeg festivala je Grad Banjaluka, dok je banka partner Banskog dvora Adiko banka.

– Svi festivalski programi će se održati u Koncertnoj dvorani Banskog dvora sa početkom od 20 časova, a ulaznice za koncerte će biti u prodaji već od danas, po cijeni od 10KM za prve tri festivalske večeri i 15KM za završno festivalsko veče – dodao je Matović.

Ulaznice se mogu kupiti na biletarnici Banskog dvora svakim danom osim nedjeljom, u periodu od 10 do 18 časova.

Završnica Festivala uz Vlatka Stefanovskog

Završnica drugog Festivala džez muzike ostavljena je za koncert sastava “Vlatko Stefanovski trio”. Uz Stefanovskog, jednog od najvećih gitarističkih virtuoza na ovim prostorima, scenu će dijeliti Gjoko Maksimovski (bas gitara) i Dejan Mirosavljević (bubnjevi).

Vlatko Stefanovski, počeo je svirati gitaru sa 13 godina. Početak njegove karijere obilježava osnivanje benda “Leb i Sol” koji će postati jedan od najvažnijih bendova bivše Jugoslavije sa svojom fuzijom tradicionalne makedonske muzike i rokenrola. Već četiri decenije gitara je njegov saputnik, a u tom periodu Vlatko Stefanovski se istakao kao vrsni instrumentalista poznat po nevjerovatnoj gitarskoj tehnici. Vješto kombinujući etno džez, instrumentalni rok, džez fjužn i bluz, Stefanovski stvara nesvakidašnje zvučne pejzaže u prebogatom opusu duge karijere.

Danas objavljeno

Iz azila na Manjači udomljena 34 psa

Vanja A

Planirana isključenja električne energije za 05.oktobar 2022. godine

Vanja A

Novo radno vrijeme kovid ambulanti u naselju Dolac

M.

Ostavite komentar