Druga runda sage zvane Bregzit: Biti ili ne biti - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Druga runda sage zvane Bregzit: Biti ili ne biti

Britanski premijer Boris Džonson izjavio da je parlament “na ivici da uništi bilo kakav dogovor” koji bi njegova vlada mogla da postigne sa EU o Bregzitu.

Džonson, koji je pretrpeo veliki poraz u parlamentu pošto su pobunjenici među njegovim torijevcima i opozicioni poslanici glasali za preuzimanje kontrole nad izlaskom Britanije iz EU, upozorio je da bi glasanjem za blokadu Bregzita bez sporazuma, koje je najavljeno za danas, Brisel dobio prednost u pregovorima.

On tvrdi da bi to donelo više neizvesnosti, odlaganja i zabune, prenosi AP.

Džonson je rekao da ne želi nove izbore, ali da će ih raspisati kako bi birači mogli da odluče ko će da vodi pregovore o Bregzitu.

Britanski parlament odobrio je utorak uveče pokretanje postupka za usvajanje zakona kojim bi se sprečio izlazak Velike Britanije iz EU bez dogovora. Za ovaj predlog glasalo je 328 poslanika, dok je 301 bio protiv.

Parlament će se o odlaganju Bregzita, odnosno izlasku iz EU bez sporazuma, izjasniti danas.

Džonson, koji se zalagao za izlazak zemlje iz EU 31. oktobra sa ili bez sporazuma, odmah je najavio da će raspisati vanredne izbore.

Džonson je izgubio većinu u parlamentu kada je jedan od njegovih konzervativaca prešao u proevropsku Uniju liberalnih demokrata.

Danas objavljeno

Gužve na graničnim prelazima Gradiška i Velika Kladuša

M.

Tiodorović: Rizik od zaražavanja veći iz tri razloga

M.

Vučić najavio da sutra u Srbiju stiže još 130.000 DOZA ruskih vakcina

M.

Ostavite komentar