Druga noć nemira u Mineapolisu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Druga noć nemira u Mineapolisu

Građanski nemiri trajali su drugu noć zaredom u Mineapolisu nakon što je šef gradske policije rekao da je pridadnica snaga reda greškom ubila jednog crnca jer je umjesto uređaja za omamljivanje upotrijebila pištolj tokom zaustavljanja u saobraćaju.

Stotine demonstranata okupilo se po kiši iako je guverner Minesote Tim Volc proglasio policijski čas. Izbili su sukobi sa policajcima u opremi za razbijanje skupova u blizini policijske stanice u naselju Bruklin Centar.

Mnogi demonstranti ranije su došli na bdijenje na otvorenom povodom smrti Donta Rajta (20), koji je izgubio život nakon što ga je policija zaustavila u saobraćaju zbog istekle registracije.

Tokom okupljanja porodice i ostalih građana na mjestu gdje je Rajt ubijen rodbina ga se sjetila kao dobrog oca koji je radio više poslova da bi izdržavao dvogodišnjeg sina i odbijeno je objašnjenje da je on ubijen greškom.

Rajt je ubijen samo 16 kilometara od sudnice u kojoj se u prethodne dvije sedmice sudi bivšem policajcu Dereku Čovinu za ubistvo Džordža Flojda u maju prošle godine.

Flojdova smrt dok mu je policajac koljenom pritiskao vrat snimljena je mobilnim telefonom i izazvala je višemjesečne proteste širom SAD zbog rasne nepravde i policijskog nasilja.

Danas objavljeno

Devojčica ranila tri osobe u srednjoj školi u Ajdahu

M.

Ustavni sud BiH odlučio: Generalu Goranu Sariću nadoknada zbog povrede ugleda

M.

U Filmskom gradu zaplijenjeno 45 kg marihuane

M.

Ostavite komentar