30. Januara 2020.

Droga, Meksiko i Amerika: Kako izgleda najduži tunel za krijumčarenje

Big Portal

Na granici Meksika i Amerike je otkriven tunel za krijumčarenje dug 1.313 metara, saopštili su američki zvaničnici.

Ovo je do sada najduži pronađeni tunel između dve zemlje.

U njemu su pronađeni lift, pruga, odvodni i ventilacioni sistemi i visokonaponska strujna mreža. Prolaz se proteže od Tihuane u Meksiku do San Dijega u Kaliforniji.

U tunelu nije pronađena droga, niti je bilo uhapšenih. Vlasti nisu saopštile da li je neko osumnjičen za izgradnju prolaza.

Na ovom području posluje meksički Sinaloa kartel. Amerikanci ovaj kartel smatraju najvećom organizacijom za trgovinu drogom na svetu. Kartel je osnovao Hoakin Guzman, poznat pod nadimkom El ČapoOn trenutno služi doživotnu kaznu zatvora u Sjedinjenim Državama.

Tunel je otkriven u avgustu. Meksički zvaničnici otkrili su ulaz, a američki istraživači su ga u međuvremenu mapirali.

Zidovi tunela su visoki oko 1.6 metara, a prolaz je širok 0.6 metara, saopšteno je iz američke granične službe. Nije poznato koliko vremena je bilo potrebno da se iskopa ovaj tunel koji se nalazi 21 metar ispod površine.

Ne zna se koliko vremena je bilo potrebno da se tunel iskopa/CBP/Reuters
Nema uhapšenih, a nije pronađena ni droga/CBP/Reuter

Sofisticiranost i dužina ovog tunela dokazuju da međunarodne kriminalne organizacije preduzimaju dugotrajne napore da olakšaju prekogranično krijumčarenje”, rekao je Kardel Morant, vršilac dužnosti specijalnog agenta zaduženog za istrage unutrašnje bezbednosti u San Dijegu.

Pronađeno je nekoliko stotina džakova koji su blokirali izlaz iz tunela ka industrijskoj zoni u San Dijegu, dodaje se u saopštenju. Glavni tunel je imao nekoliko rukavaca.

Više od deset tunela je pronađeno duž granice Kalifornije i Meksika od 2016. Drugi najveći tunel u Sjedinjenim Američkim Državama, otkriven u San Dijegu 2014. godine, bio je dug oko 910 metara.

Nedavno otkriveni tuneli na američko-meksičkoj granici

  • avgust 2018: 180 metara dug tunel koji se protezao od bivšeg KFC-a u Arizoni do Meksika
  • april 2016: tunel u San Dijegu korišćen za prenos kokaina i marihuane, saopštili su zvaničnici
  • mart 2016: tunel koji se protezao od restorana u Meksiku do kuće u Kaliforniji
  • avgust 2015: nedovršeni tunel sa prugom, osvetljenjem i ventilacijom otkriven u Tihuani

Američki predsednik Donald Tramp je sagradio zid duž granice Sjedinjenih Država i Meksika. On je izgradnju zida obećavao tokom izborne kampanje tvrdeći da će zid imati značajan uticaj na ulaz nelegalnih migranata i trgovinu drogom. Međutim, zvaničnici kažu da se većina droge krijumčari preko regularnih prelaza, skrivena u privatnim vozilima ili kamionima ili pomešana sa drugom robom.


Izvor: BBC News na srpskom

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare