18. Decembra 2022.

Drina poplavila kritične tačke u Janji kod Bijeljine

Big Portal

Poplavljeno je vikend naselje, i najniže tačke ove mjesne zajednice. Jedinice civilne zaštite i gorske službe spašavanja cijelu noć proveli su na terenu raspoređujući opremu za spasavanje u slučaju aktiviranja refovne odbrane od poplava koja se uvodi na 4,5 metara.

„Visina rijeke Drine na vodomjernoj stanici Radlju iznosi 441 cm i noćas od 3 časa, vodostaj je u stagnaciji. Sava je u blagom porastu i trenutno je na Jameni 902 cm“, kaže Slaviša Birčaković, iz civilne zaštite grada Bijeljine.

Mještani kažu da su navikli na izlivanje rijeke Drine u Janji, jer je to uvijek bila kritična tačka kada su poplave u pitanju.

„Nema padavina, čim gore Crna Gora ima padavina, onda je već drugačije. Ovo sad je normalno, već 55 godina je tako”, govori Halid Tvrdišević iz Janje kod Bijeljine.

„Ja se ne plašim, cijeli život sam tu i imala sam 100 puta slučajeva da Drina izlije, ali 2014. kad je bila poplava, vidjela sam šta se sve dešava. Mene nije strah ali ima ljudi koji se boje jer su doživjeli velike strahote“, kaže Nadžija Hajduković iz Janje kod Bijeljine.

„Danas će biti vode, možda i do večeras će se ona povući, ali iz Crne Gore joj treba 3 dana dovde. Ako bi u Crnoj Gori bilo padavina, i kod nas će poplave jer nama Crna Gora odlučuje uvijek“, govori Halid Tvrdišević, iz Janje kod Bijeljine.

Najveću visinu Drina je dostigla u eko kampu u Janji, a poplavljen je ugostiteljski objekat. Vlasnik kaže trenutna situacija je stabilna za razliku od 2014. godine kada je sa tog mjesta spašavao živu glavu pod naletom visoke vode.

„Ovo nije prvi put, ovo je godinama ovako, sinoć oko 12 je izašla. Sinoć je bila 360 a sad je 400 nivo vode. Malo je veća voda svake godine. 2010. je bilo baš katastrofa i 2014. Ove godine i pretprošle je bilo slično ovome sad“, kaže Amir Agarević iz Janje kod Bijeljine.

Trenutni protok vode na hidrocentrali u Zvorniku iznosi 1934 m3, a u toku dana očekuje se protok i do 2000 m3 po sekundi. Na mjernoj stanici Radalj izmjerena je visina vode od 438 cm. Na mjernoj stanici Jamena visina vode u 12 časova iznosila je 916 cm. Nadležne službe naglašavaju da je trenutna situacija stabilna i da se ne očekuje scenario iz 2010. ili 2014. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=Lf1bck-Sz2U&embeds_euri=https%3A%2F%2Fwww.rtvbn.com%2F&source_ve_path=MjM4NTE&feature=emb_title

(BN)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare