Drijemanje tokom dana je itekako korisno, a evo i zašto - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Drijemanje tokom dana je itekako korisno, a evo i zašto

POVREMENO drijemanje tokom dana, jednom do dvaput sedmično, može gotovo upola smanjiti rizik od srčanog ili moždanog udara, pokazala je švicarska studija.

Naučnici su proučavali vezu između prosječnog trajanja dnevnog sna i njegove učestalosti te rizika od srčanog udara, moždanog udara i zatajenja srca.

U studiji CoLaus, koja je objavljena u časopisu Heart, praćene su navike spavanja 3462 nasumično odabrana stanovnika Lausannea u Švicarskoj, u dobi od 35 do 75 godina, i njihovo zdravstveno stanje kroz pet godina. 

Više od pola ih je reklo (58 posto, 2014. godine) da nisu spavali tokom dana posljednjih sedam dana, 19 posto je spavalo popodne jednom do dvaput sedmično, dok je 12 posto spavalo po danu tri do pet puta sedmično. Jedanaest posto je spavalo u sedmici ranije šest do sedam puta tokom dana.

U studiji je zaključeno da je povremeno spavanje tokom dana, jednom do dvaput sedmično, povezano s gotovo upola manjim rizikom (48 posto) od srčanog udara, moždanog udara ili zatajenja srca u poređenju s onima koji nisu povremeno spavali tokom dana.

Dr. Yue Leng i dr. Kristine Yaffe s Kalifornijskog univerziteta u San Franciscu izjavili su da je ta studija izazovno, ali obećavajuće područje s moguće značajnim uticajem na zdravlje. “Iako ostaje više pitanja nego odgovora, vrijeme je da počnemo otkrivati važnost dnevnog drijemanja za zdravo srce.”

“Iako tačni fiziološki putevi koji povezuju drijemanje s (kardiovaskularnim) rizikom nisu jasni, (ovo istraživanje) pridonosi raspravi o uticaju dnevnog sna na zdravlje i sugeriše da možda nije samo važno njegovo trajanje nego i učestalost”, rekli su oni.

Danas objavljeno

Brzi keksići od samo dva sastojka idealni su za praznične dane

Vanja A

Domaća pogača mekana kao sunđer

Zeljka

Injekcije botoksa – lijek za migrenu?

Zeljka

Ostavite komentar