4. Marta 2022.

Drew Barrymore: Od ovisnice do filmske dive

Big Portal

Američka glumica nedavno je proslavila 47. rođendan, a s obzirom na to da su njeni majka i otac te bake i djedovi s obje strane bili glumci, nije ni čudno da je Drew krenula istim stopama.

Na prvi pogled njena porodica izgledala je idealno: umjetnici, glumci i ostvareni ljudi. Međutim, cijela porodica s očeve strane bila je ovisna o alkoholu.

Otac John nekoliko je puta bio u zatvoru zbog vožnje pod utjecajem alkohola i posjedovanja droge. Majka Ildiko Jaid Barrymore odselila se od agresivnog supruga prije no što je rodila Drew, i njih dvije počele su živjeti u malenom iznajmljenom stanu u zapadnom Hollywoodu. Majka nikad nije odustala od želje da i sama postane slavna, no svi pokušaji završili su uglavnom bezuspješno.  Ono što Jaid nije sama uspjela postići, pokušala je sa svojom kćerkom. Počela je s njom obilaziti audicije za TV-reklame i tako se malena Drew s godinu našla u reklami za pseću hranu „Puppy’s Choice“. S dvije godine je već igrala dječaka u televizijskom filmu, pa se pojavila u još nekoliko reklama, a s četiri godine rekla je mami da jedino što želi u životu jeste postati glumica.

Majka ju je ozbiljno shvatila, a tome je pripomogao Drewin krsni kum, slavni reditelj Steven Spielberg. U filmu „E.T.“, koji je snimao 1981. godine, dodijelio joj je ulogu 6-godišnje Gertie, mlađe sestre glavnog junaka. Uloga ju je vinula u sam vrh Hollywooda.

Hollywood je teško pobijediti, ali još teže zadržati status zvijezde. Zbog toga Drew je od najranijih godina proživjela svu slavu i pakao Hollywooda.

Narkomanija i ovisnost

Njen otac John i majka Jaid bili su fokusirani na svoje karijere i lude holivudske zabave pa je Drew odmalena bila izložena razuzdanom načinu života. Počela je konzumirati alkohol s devet godina, a nedugo nakon toga počela je i s korištenjem droga. Imala je samo 13 godina kada je nakon pokušaja samoubistva završila na odvikavanju. Po završetku odvikavanja odlučila je prekinuti sve odnose s majkom i ocem te je na sudu pokrenula proces osamostaljivanja.
Oporavak je tekao vrlo sporo. Imala je 13 godina i morala se riješiti mnogih demona iz prošlosti – raskrstiti s drogom, steći samopouzdanje, oprostiti ocu što nikad nije bio uz nju i majci koja je loše upravljala njenim životom. Nakon skoro godinu odvikavanja, krajem 1988., doktori su joj rekli da je spremna za izlazak. A onda su novinari otkrili tu priču. Opet je bila na naslovnicama protiv svoje volje. Zbog toga je odlučila objaviti autobiografsku knjigu u kojoj je sve potanko objasnila. Pišući knjigu dva puta je zapalila joint i smatrala je to neoprostivim grijehom. Prerezala je vene i drugog jutra se opet probudila u klinici za odvikavanje. Konačno s 15 godina shvatila je da se mora što prije potruditi za potvrdu da je sposobna živjeti samostalno i zarađivati vlastitim radom. U tome joj je pomogla i zarada od autobiografije koju je objavila 1990., a  dobila je i glavnu ulogu u filmu „Poison Ivy“, kojom je stekla reputaciju ozbiljne glumice.

Nema sreće u ljubavi

Ali, sve što je dotad proživjela ostavilo je traga na njen privatni život i odnose s muškarcima. Do 17. godine života već je prekinula vezu najprije s glumcem Coreyjem Feldmanom, a zatim i s Lelandom Haywardom, unukom slavnog holivudskog producenta po kojem je i dobio ime. Prva ozbiljnija veza bila je sa kolegom, mladim glumac i pjevačem Jamiem Waltersom s kojim ju je upoznao njen menadžer. Jamie ju je ubrzo zaprosio, ona je pristala, ali se on predomislio i prekinuo vezu dok je ona u Vancouveru snimala film. Drew je opet bila u depresiji. Slaba utjeha bila joj je ponuda „Guessa“ da im bude zaštitno lice, pa su njene izazovne reklamne fotografije obišle svijet.

Slavna glumica je nakon toga još jednom šokirala svijet. S 19 godina počela je vezu s Jeremyjem Thomasom, vlasnikom kafića porijeklom iz Walesa i nakon nekoliko dana odlučili su se vjenčati.

– Bila je to jedna od mojih većih grešaka. Glavni razlog vjenčanja bila je zelena karta koja je trebala Thomasu da bi mogao živjeti u Americi – pravdala se kasnije Drew. A 29 dana nakon vjenčanja podnesen je zahtjev za razvod braka.

Sljedeći momak je bio gitarist Eric Erlandson. Erlandson i Drew počeli su se zabavljati nakon upoznavanja pod pomalo neobičnim okolnostima. Bilo je to na ulazu u jedan klub u kojem joj je pozlilo, pa je izjurila na cestu i povratila mu po cipelama. S Ericom se konačno smirila. Barem privremeno. Krenulo joj je i na profesionalnom planu, jer je pokrenula privatnu producentsku kuću „Flower Films“. Raskrstila je u potpunosti odnose s majkom, a počela se viđati povremeno i s ocem. Ali, onda je opet proizvela skandal i slikala se gola za „Playboy“.

Konačno s 20, nakon manje uloge u „Batmanu“ angažirao ju je i Woody Allen u filmu „Svi kažu volim te“, a zatim je zaigrala i u hororu „Vrisak“. Veza s Ericom već joj se raspadala, jer su se sve manje viđali zbog poslovnih obaveza.

Ubrzo se ponovno zaljubila. Ovaj put bio je to četiri godine stariji kanadski komičar Tom Green. Kao producentica i jedna od tri glavne ženske uloge u „Charliejevim anđelima“  angažirala je Greena.

Nešto prije premijere filma zaručili su se i počeli živjeti zajedno u njenoj kući. Ali ne zadugo. Godine 2001., u njenoj je kući tokom noći buknuo strahovit požar. Nju i Toma spasilo je lajanje ljubimice Flossy. Kuća je izgorjela do temelja. Shvatila je to kao novi početak i iste godine, 7. jula, udala se za Toma. Samo pet mjeseci nakon vjenčanja Tom je zatražio razvod.

Drew nije gubila vjeru u ljubav, te je ponovo počela zajednički život sa bubnjarem Fabriziom Morettijem. S njim je živjela pet godina. U međuvremenu, dobila je i zvijezdu u Ulici slavnih, jer su „Charliejevi anđeli“ zaradili čak 560 miliona dolara. Tri mjeseca prije njenog 30. rođendana umro joj je otac, s kojim je napokon izgladila odnose.

Majčinstvo

Veza s Fabriziom nije opstala, te je nakon njega upoznala galeristu i trgovca umjetninama Willa Kopelmana. Ovog puta Drew je bila vrlo tajanstvena, što je za nju prilično netipično kad je riječ o muškarcima. Dvije godine stariji Will bio je za nju pravi izazov. Par se zaručio početkom 2012. godine. Prema Willovoj želji, vjenčanje je bilo malo i skromno.

U septembru te godine rodila je djevojčicu Olive Barrymore Kopelman, a drugu kćerku u aprilu  2014. godine.  Par se razveo 2016. godine, ali ostali su u dobrim odnosima.

Samo godinu kasnije dogodila se još jedna tragedija. U automobilu u Kaliforniji pronađena je mrtva njena starija polusestra Jessica. Oko nje posvuda su bile razasute tablete protiv depresije, pa se vjeruje da je riječ o samoubistvu predoziranjem.

Vjeruje u ljubav

Posljednjih godina Drew se posvetila karijeri i poslu. Nedavno je, osvrnuvši se na Dan zaljubljenih, progovorila i o samačkom životu.

– Nisam u potpunosti sigurna kakav bi osjećaj Valentinovo trebalo izazvati. Ali, kada sam danas na setu ušetala u svoju prikolicu i vidjela šta je moja prijateljica stavila na moje ogledalo, znala sam. Znala sam da volim svoje prijatelje. Naravno, prvo volim svoju djecu, ali današnji dan posvećen je samo romantičnoj ljubavi. Ja sam solo i nisam četiri godine bila na uspješnom spoju pa se, vjerovatno, pitate što ja znam o tome. Svim svojim srcem vjerujem u ljudsko srce.

Azramagazin.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare