Drevni mural otkriven u Peruu poslije više od jednog vijeka - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Drevni mural otkriven u Peruu poslije više od jednog vijeka

Studenti arheologije iskopali su Huaku Pintadu, mural star 1.000 godina, koji je viđen poslednji put pre više od 100 godina. Otkriće je opisano kao „najuzbudljivije i najvažnije poslednjih godina“.

Tim studenata arheologije ponovo je otkrio mural star 1.000 godina koji prikazuje božanstvo okruženo ratnicima koji je poslednji put viđen pre jednog veka.Sem Gavami (treći zdesna) predvodio arheološki tim.

Mural, poznat kao Huaka Pintada, čine fantastični prikazi scena iz mitologije. Oslikani zid dug 30 metara prvi put je pronašla grupa pljačkaša grobnica 1916. godine na severu zemlje, u Ilimu blizu grada Ćiklaja.

Lepota murala ovekovečena je na fotografijama koje je u to vreme napravio Hans Hajnrih Brining, nemački etnograf čiji je rad podstakao arheološko proučavanje pretkolumbovskih ruševina i relikvija u regionu.

Međutim, pljačkaši grobova uništili su deo zida nakon što su sprečeni da zarade novac od svog otkrića i lokacija ponovo postaje misterija.

Prošlo je više od jednog veka dok švajcarsko-peruanski tim na čelu sa Semom Gavamijem sa Univerziteta u Friburgu nije odlučio da se uhvati ukoštac sa misterijom i ponovo otkrije izgubljeni mural koji su skrivala stabla rogača i šiblje.

„Osetili smo veliko olakšanje kada smo dobili dozvolu da pristupimo lokalitetu olakšanje“, rekao je 33-godišnji arheolog Gavami u telefonskom razgovoru sa novinarima Gardijana.

Pandemija usporila iskopavanje 

Jedan od većih problema, priča Gavami, bio je pristup lokaciji koja se nalazi na privatnom zemljištu.

„Bile su potrebne dve godine da se ubedi porodica koja je bila žestoko zaštitnički nastrojena da im dozvoli iskopavanje“, kaže Gavami.

Švajcarski arheolog i oko 18 peruanskih studenata započeli su iskopavanja 2019. godine, zahvaljujući grantu Švajcarske nacionalne naučne fondacije.

Nakon pauze u 2020. godini zbog pandemije koronavirusa, radovi su nastavljeni 2021. godine, a iskopavanje je završeno u novembru ove godine.

„Prvi put kada smo videli ogroman zid samo smo sklanjali pesak. Mogli smo da vidimo da su u pitanju zatrpani zidovi. U poslednja dva meseca iskopavanja, tim je ponovo otkrio murale koji su izgubljeni u vreme Bruninga, kao i nove delove koji se protežu na nekih 11 do 12 metara koje pljačkaši nisu bili otkrili“, objašnjava Gavami.

Prema njegovim rečima, bio je to obiman posao jer niko nije mogao da vidi monumentalnost murala kada je bio prekriven zemljom, drvećem i drugim rastinjem.

Kada je to raskrečeno, dodaje arheolog, ljudi su počeli da gledaju zid na novi način.

Oslikani zidovi obasjani suncem nakon više od 100 godina 

Arheolozi veruju da mural datira iz perioda Sikanske kulture, to jest iz devetog veka nove ere.

Zakopan je u piramidalnoj humki u dolini La Leče u blizini drugog mesta zvanog Tukume, u regionu Lambajeke.

„To je najuzbudljivije i najvažnije otkriće poslednjih godina. Davno izgubljeni murali Huaka Pintade nađeni su nakon više od 100 godina“, rekao je Luis Haime Kastiljo, profesor arheologije na Papinskom katoličkom univerzitetu u Peruu.

Civilizacija Močika cvetala je u oblastima severnog Perua između 100. i 700. godine nove ere.

„Mešavina ikonografija Močike i Lambajeke krasi zid. Prikazi svedoče o društvenoj tranziciji, a možda i o promenama u kosmologiji. Pružaju nam jedinstvenu priliku da razmišljamo o drevnim društvima regiona, njihovim božanstvima i mitovima“, rekao je Kastiljo.

Za sada, arheološko nalazište je prekriveno da bi bilo zaštićeno od oštećenja, ali Gavami koji piše doktorsku disertaciju o sociokulturnim promenama koje su se desile u Lambajeku u vreme kada je mural nastao, želeo bi da se muralu vrati nekadašnji sjaj i da bude otvoren za javnost.

Danas objavljeno

Brazilska mornarica potopila nosač-aviona, hiljade tona azbesta i otrovnih materija otišlo u more

Zeljka

Čelnik Samsunga ćerki dao pametni telefon tek kada je napunila 11 godina

Zeljka

Datumi koje pamti Malme: o jednom ubici, dželatu, mostu, Zlatanu…

Zeljka

Ostavite komentar