Drecun: Težak izazov za SAD, osim ako nije riječ o dogovoru - BIGportal.ba
Region Vijesti

Drecun: Težak izazov za SAD, osim ako nije riječ o dogovoru

Odbijanje Vašingtonskog sporazuma je težak politički izazov koji je Priština uputila vašingtonskoj administraciji, osim ako nije u pitanju neki dogovor, izjavio je predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Skupštine Srbije, Milovan Drecun.

-Kako će Vašington u praktičnom smislu reagovati na taj izazov /premijera privremenih institucija u Prištini/ Aljbina Kurtija ostaje da se vidi. Ako nije u pitanju neki dogovor koji bi dugoročno trebalo da ima neke druge ciljeve onda bi reakcija Vašingotna morala da bude konkretna – rekao je Drecun za Tanjug.

Naveo je da je očigledno da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti očekivao da će nova administracija u Bijeloj kući predsjednika Džozefa Bajdena odustati od Vašingtonskog sporazuma potpisanog u vrijeme prethodnog predsjednika SAD Donalda Trampa i da će napraviti neki diskontinuitet.

-Pokazalo se da to nije realno očekivanje i da je ova administracija čvrsto stala iza sporazuma i upozorila Prištinu da sporazum treba da se poštuje – rekao je Drecun.

Dodao je da je Kurti dao nekoliko izjava koje su ukazivale na to da on ne namjerava da poštuje ništa što su prethodne administracije u Prištini dogovorile ili potpisale.

-Kurti je rekao da je Hoti pogriješio kada je potpisao taj sporazum jer je, kako je on rekao, time omogućio /predsjedniku Srbije/ Aleksandru Vučiću da mu se otvore vrata u Bijeloj kući. Zatim je dao izjavu da je taj sporazum suprotan takozvanom ustavu Kosova i da ne želi da ga realizuje, a sada imamo situaciju da je sporazum praktično odbačen u parlamentu i da se neće primjenjivati – rekao je Drecun.

Kada je u pitanju moratorijum na priznavanje i povlačenje priznanja samoproglašene nezavisnosti Kosova po Vašingtonskom sporazumu, Drecun kaže da su predstavnici Prištine već odustali od tog moratorijuma i da uveliko rade na tome da dobiju neka nova priznanja.

Drecun je rekao da Kurti ne bi imao ništa protiv Vašingtonskog sporazuma, da je u njemu /samoproglašeno/ Kosovo tretirano kao država.

-Veći problem od moratorijuma je to što bi morao da prihvati tadašnju inicijativu “Mini Šengen” a sadašnji “Otvoreni Balkan”, što bi morao ozbiljno da se posveti rješavanju pitanja nestalih, povratku raseljenih, da radi ne ekonomskoj saradnji, auto-putevima, izgradnji željezničke mreže… – rekao je Drecun.

Dodao je da Kurti sve to odbija jer odbija da se priključi “Otvorenom Balkanu”, te želi da učestvuje jedino u procesima gdje Srbija nije prisutna.

Foto:Novosti.rs

Danas objavljeno

“Osvanuo” grafit tzv. UČK na kući u srpskoj opštini Klokot

M.

Mi smo spremni na dogovor, Priština očigledno nije

M.

“U zemlji se pojavio vladar iz senke”

M.

Ostavite komentar