Drecun: Protiv Haradinaja 500 svedoka, neki traže da ih Srbija zaštiti - BIGportal.ba
Region Vijesti

Drecun: Protiv Haradinaja 500 svedoka, neki traže da ih Srbija zaštiti

Haško tužilastvo saslušalo je oko 500 srpskih svedoka protiv Ramuša Haradinaja, a neki su tražili su da o njihovoj bezbednosti brinu bezbednosne službe Srbije Ovo je rekao za “Politiku” predsednik skupstinškog Odbora za KiM Milovan Drecun. On je dodao i da je uočeno da ima prostora za poboljšanje programa zaštite…

Haško tužilastvo saslušalo je oko 500 srpskih svedoka protiv Ramuša Haradinaja, a neki su tražili su da o njihovoj bezbednosti brinu bezbednosne službe Srbije

Ovo je rekao za “Politiku” predsednik skupstinškog Odbora za KiM Milovan Drecun.

On je dodao i da je uočeno da ima prostora za poboljšanje programa zaštite koje svedocima obezbeđuje Specijalno tužilaštvo u Hagu.

“Postoje velike rezerve zbog ranijih iskustava sa Haškim tribunalom. Mi znamo da ima više od 500 Srba koje je kao svedoke saslušalo haško tužilaštvo. Neki svedoci protiv Ramusa Haradinaja zatražili su posredstvom srpskog Tužilastva za ratne zločine da u Srbiji uđu u program zaštite i naše vlasti su to prihvatile”, kaze Drecun.

Inače, za sigurnost svedoka u programu zaštite u Srbiji zadužena je specijalizovana jedinica nakon sto zaključe sporazum o ulasku u taj program.

Kako dodaje Drecun, komunikacija radne grupe koja prikuplja dokaze protiv vođa bivše OVK i haškog tužilaštva dobro funkcioniše.

Drecun navodi da je njegov utisak da tužilaštvo radi profesionalno i da neće biti zastićenih.

“Očekujem da će u Hag biti pozvani i i Hašim Tači i Kadri Veselji, jer je nemoguće izbeći njihovu komandnu odgovornost”, smatra Drecun.

Danas objavljeno

Jak zemljotres pogodio Hrvatsku

M.

Derek Šovin osuđen zbog ubistva Džordža Flojda

M.

Njemačka donijela odluku i podržala “Sjeverni tok dva”

M.

Ostavite komentar