Drecun: Kurti ne skriva velikoalbanske ciljeve - BIGportal.ba
Region Vijesti

Drecun: Kurti ne skriva velikoalbanske ciljeve

Predsjednik Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za RTS da je Aljbim Kurti nezrela politička ličnost koja istrajava na ekstremnim političkim stavovima i biće teško razgovarati sa takozvanom Vladom u Prištini.

Kosovski parlament izglasao je novu Vladu koju će predvoditi lider Samoopredjeljenja Aljbin Kurti. Nova Vlada imaće 15 ministarstava, od kojih su dva pripala Srpskoj listi.

Kurti je izavio da je spreman da vodi dijalog sa Beogradom i najavio podizanje tužbe protiv Srbije zbog navodnog genocida.

Gostujući u Јutarnjem programu RTS-a, Milovan Drecun je rekao da tu nema spremnosti na dijalog – to su ucjene, ultimatumi i prijetnje i ne možete da razgovarate sa takvim čovjekom.

  • Izjava da je spreman na dijalog je cinična i proturječi onome što govori kako će voditi takozvanu Vladu, kada neko prijeti tužbama za izmišljeni genocid, kada u Vladi uvede čovjeka koji je kriminalac, koji je surovo poubijao naše grničare na području karaule Košare iz zasjede – ne možete da prihvatite tezu da je spreman za dijalog – kaže Drecun.

Smatra da je Kurtijev program Vlade u Prištini takav da se onemogući nastavak razgovora ili ako do toga dođe pod pritiskom međunarodne zajednice da se veoma brzo završe.

  • Јa tu ne vidim prostor za kompromis, ne otvara mogućnost da se nađe rješenje – smatra Drecun.

Kurti je rekao da očekuje da dođe do nastavka razgovora, ali da neće da ukine takse.

  • Јasno smo rekli sa naše strane da nema nastavka razogvora dok se takse ne ukinu i tu nema mogućnosti za kompromis – kaže predsjednik Odbora za KiM.
  • Rekao je da je okvir za nastavak razgovora da Srbija prizna samoproglašenu državu Kosovo, a Srbija neće ni da razmišlja o tome – rekao je Drecun.

Drecun ističe da je u pitanju nezrela politička ličnost koja istrajava na ekstremnim političkim stavovima i biće teško razgovarati sa tom takozvanom Vladom.

Kaže da nije cilj predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da “razbuca” Aljbima Kurtija, nego da na drugoj strani ima jednog predvidljivog sagovornika, koji će imati pun kapacitet da sjedne da razgovara kako da se na miran način riješi kosmetski problem.

  • Očito da u Kurtiju nećemo imati takvog sagovornika, jer on ne skriva velikoalbanske ciljeve i učiniće sve da onemogući razgovor, kreće se slijepom ulicom i pokazuje lošu namjeru – zaključio je Drecun.

Prema njegovim riječima, prvi test će biti odnos Prištine prema taksama.

rts

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Na slobodi osumnjičeni za otmicu advokata

M.

Ostavite komentar