5. Augusta 2019.

Drecun: Identifikovano 160 logora terorističe OVK na Kosmetu

Big Portal

Radna grupa za prikupljanje dokaza identifikovala je skoro 160 ilegalnih logora koje je imala teroristička OVK na Kosmetu i uskoro će imati novi sastanak sa Specijalizovanim tužilaštvom, izjavio je danas predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiji Milovan Drecun.

On je tokom gostovanja na RTS predstavio internu prezentaciju Radne grupe za prikupljanje dokaza o zločinima terorističke OVK u kojoj je navedeno i da je OVK imala brojne ilegalne logore i zatvore na Kosmetu.

– Zona “Lab” deset logora, zona “Šalja” 13 logora, zona “Drenica” 16 logora, zona “Nerodimlje” 18 (zatvora) , zona “Paštrik” 37 (zatvora) zona “Dukađini”, gdje je Haradinaj direktno odgovoran, 33 zatvora… – naveo je on i dodao da je identifikovano skoro 160 ilegalnih logora koje je imala teroristička OVK.

Drecun ističe da su zločini razvrstani po operativnim teritorijama, zonama opštinama kao i po krivičnim djelima – ubistva, otmice, seksualno zlostavljanje, uništavanje imovine, prinudno iseljavanje…

– Ta dokumentacija je kod nas na sigurnom – kaže on.
On kaže da Radna grupa za prikupljanje dokaza o zločinima terorističke OVK nad Srbima i ostalim nacionalnim zajednicama na Kosmetu od 1998. godine, koju je formirao skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju, sarađuje sa Specijalizovanim tužilaštvom i da “radi postepeno”.

– Imaćemo novi sastanak uskoro sa ljudima iz Specijalizovanog tužilaštva, napravili smo pravni okvir i dio po dio dokumentacije ćemo njima predavati u zavisnosti od predmeta koji će oni formirati – rekao je Drecun za RTS.

On je istakao da Radna grupa čini sve da prikupi što više dokaza i obezbijedi eventualne svjedoke koji bi potvrdili zločine koje je Ramuš Haradinaj počinio kao jedan od komandanata terorističke OVK.

– Ono što je posebno interesantno kod Haradinaja su ilegalni zatvori – naveo je Drecun, koji je ponovio da ja Radna grupa prikupila nove dokaze koji Haradinaja mogu da odvedu na optuženičku klupu.

On je rekao i da Radna grupa smatra da je na “dobrom putu” i da ima dovoljno dokaza protiv Haradinaja, dodavši da je na Specijalizovanom tužilaštvu “da odluči kakav je kvalitet tih dokaza i da li će podići optužnicu”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare