Drecun: Identifikovano 160 logora terorističe OVK na Kosmetu - BIGportal.ba
Region Vijesti

Drecun: Identifikovano 160 logora terorističe OVK na Kosmetu

Radna grupa za prikupljanje dokaza identifikovala je skoro 160 ilegalnih logora koje je imala teroristička OVK na Kosmetu i uskoro će imati novi sastanak sa Specijalizovanim tužilaštvom, izjavio je danas predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiji Milovan Drecun. On je tokom gostovanja na RTS predstavio internu prezentaciju Radne…

Radna grupa za prikupljanje dokaza identifikovala je skoro 160 ilegalnih logora koje je imala teroristička OVK na Kosmetu i uskoro će imati novi sastanak sa Specijalizovanim tužilaštvom, izjavio je danas predsjednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiji Milovan Drecun.

On je tokom gostovanja na RTS predstavio internu prezentaciju Radne grupe za prikupljanje dokaza o zločinima terorističke OVK u kojoj je navedeno i da je OVK imala brojne ilegalne logore i zatvore na Kosmetu.

– Zona “Lab” deset logora, zona “Šalja” 13 logora, zona “Drenica” 16 logora, zona “Nerodimlje” 18 (zatvora) , zona “Paštrik” 37 (zatvora) zona “Dukađini”, gdje je Haradinaj direktno odgovoran, 33 zatvora… – naveo je on i dodao da je identifikovano skoro 160 ilegalnih logora koje je imala teroristička OVK.

Drecun ističe da su zločini razvrstani po operativnim teritorijama, zonama opštinama kao i po krivičnim djelima – ubistva, otmice, seksualno zlostavljanje, uništavanje imovine, prinudno iseljavanje…

– Ta dokumentacija je kod nas na sigurnom – kaže on.
On kaže da Radna grupa za prikupljanje dokaza o zločinima terorističke OVK nad Srbima i ostalim nacionalnim zajednicama na Kosmetu od 1998. godine, koju je formirao skupštinski Odbor za Kosovo i Metohiju, sarađuje sa Specijalizovanim tužilaštvom i da “radi postepeno”.

– Imaćemo novi sastanak uskoro sa ljudima iz Specijalizovanog tužilaštva, napravili smo pravni okvir i dio po dio dokumentacije ćemo njima predavati u zavisnosti od predmeta koji će oni formirati – rekao je Drecun za RTS.

On je istakao da Radna grupa čini sve da prikupi što više dokaza i obezbijedi eventualne svjedoke koji bi potvrdili zločine koje je Ramuš Haradinaj počinio kao jedan od komandanata terorističke OVK.

– Ono što je posebno interesantno kod Haradinaja su ilegalni zatvori – naveo je Drecun, koji je ponovio da ja Radna grupa prikupila nove dokaze koji Haradinaja mogu da odvedu na optuženičku klupu.

On je rekao i da Radna grupa smatra da je na “dobrom putu” i da ima dovoljno dokaza protiv Haradinaja, dodavši da je na Specijalizovanom tužilaštvu “da odluči kakav je kvalitet tih dokaza i da li će podići optužnicu”.

Danas objavljeno

Završeni protesti građana u Sarajevu: Na potezu su parlamentarci, rok je 1. maj

M.

Slovenija: Petoro preminulo, 860 zaraženo

M.

Švajcarski list: Vučićeva “nesvrstanost” – vakcine sa svih strana

M.

Ostavite komentar